Zaujímavosti

1400 rokov starý strom ginko vrhá na zem oceán zlatých listov

1400 rokov starý strom ginko vrhá na zem oceán zlatých listov

videní: 5.0K

Počas obdobia jesene môžete pozorovať rôzne farby. Príroda sa mení, stromy opadávajú a lesy a kotliny žiaria farbami, ktoré počas roka čakajú práve na jesenné počasie. Strom ginko nie je výnimkou, ale jeho koruna sa pýši zlatistým vodopádom.

Toto 1400 rokov staré ginko má totiž efekt opadávania ako žiadny iný. Jeho listy sa veľkolepo premenili na zlaté kvapky vodopádu, ktoré žiaria viac ako zlato. A práve tento strom a jeho koruna sa stali obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá sprevádza návštevníkov Číny.

huge gingko tree leaves radiant gold

Žiarivé listy stromu ginko rastú vo vysokej oblasti budhistického chrámu Gu Guanyin v pohorí Zhongnan v Číne. Ako pýcha stromu opadáva, stáva sa z nej živá nátierka zlata. Ak sem niekto zavíta práve v tomto období, nemal by si nechať ujsť tento jedinečný zlatožltý koberec prírodnej krásy.

Ľudia po celej Číne považujú tento strom za poctu cisárovi Li Shiminovi, ktorý bol zakladateľom dynastie Tang (618-907). Ide o ginko dvojlaločné, ktoré patrí medzi naozaj veľmi staré druhy, ktoré majú svoje korene práve v Číne.

Ginko slúži okrem zdroja živej atmosféry počas jesene aj ako zdroj potravy. Tradičná východná medicíne navyše uznáva množstvo lekárskych výhod tohto stromu. Liečivé účinky ginka využívala čínska medicína už od pradávna.

Zistilo sa, že výťažok z Ginka obsahuje látky ginkgolides, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej rastline, čo ho robí jedinečným. Sú zdraviu prospešné, keďže majú ochranný účinok na bunky ľudského organizmu. Používali ho pri pľúcnych chorobách, na zlepšenie krvného obehu a tiež pri problémoch kože.

visitors flock to see gingko tree leaves

Ginko ako jediný zástupca nahosemenných rastlín má plochú listovú čepeľ. Nejde však o pravý list, ale o zvláštny tvar ihličia vejárovitého tvaru, vyrastajúcich v skupinách na brachyblastoch. Zjari sú svetlozelené, v lete stmavnú a na jeseň sú maslovožlté. Ihličie je ploché, dvojlaločné, mäkké a dlhostopkaté.

U fosílnych druhov tohoto rodu boli pravé listy oveľa viac delené ako u druhu recentného. Na základe vejárovitej žilnatiny ihličia ginka, ktorá pripomína žilnatinu mnohých papradí, môžeme predpokladať, že pôvodní zástupcovia nahosemenných rastlín sa vyvinuli práve z medzistupňa pseudolistnatých rastlín.

man praying in ocean of gingko tree leaves

 

Zdroj: AwesomeInventions topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov