Zaujímavosti

Príbeh pouličného umelca s menom Banksy, ktorému chcú ľudia platiť v miliónoch

Banksy

videní: 3.0K

Len málo ľudí vo svete si získava celosvetové uznanie. Jednou z týchto výnimiek je Banksy, anonymný umelec z Anglicka, ktorého práca siaha ďalej ako za obyčajný obraz ulice.

Všeobecne sa uznáva, že osoba, ktorá sa narodila pod pseudonymom Banksy, sa narodila v roku 1974 v anglickom meste Bristol. Na začiatku svojej kariéry bol pouličný umelec členom niekoľkých graffiti tímov. Myšlienky budúcej hviezdy sa však úzko dostali do rámca spoločnej veci a Banksy pokračoval v samostatnej plavbe.

V roku 2000 umelec prešiel na šablónový štýl kreslenia, pretože mu to umožnilo znížiť riziko stretnutia s políciou z dôvodu vysokej rýchlosti vykonávania (orgány presadzovania práva sa takýmto tvorcom veľmi nepáčia). Vďaka tomuto kroku však existovala nielen dôvera v bezpečnosť, ale aj jedinečný štýl budúcej ikony pouličného umenia.

Objavenie sa na mnohých pouličných výstavách, jasný a nápadný štýl na mieste, ktoré sa dotýka sociálnych otázok, nakoniec viedlo k tomu, že dokonca aj významné hviezdy sú pripravené zaplatiť veľké sumy za kus steny Banksovým vzorom. Teraz sa každé nové dielo umelca alebo iný predpoklad jeho skutočnej identity stáva horúco diskutovanou udalosťou. V roku 2006 bol obnovený záujem o pouličné maľby označovaný aj ako „Banksový efekt“.

Najvýraznejšie udalosti v živote umelca

  • V roku 2007 sa práca Banksyho predala v spoločnosti Sotheby’s za rekordné sumy. Teda v tom čase. Umelec zareagoval nasledovne: aktualizoval web tak, že na svojej hlavnej stránke zobrazil aukčný nákres, na ktorom bola šarža plátna s nápisom „Nemôžem uveriť, že si to vy idioti kúpite.“
  • V roku 2008 usporiadal umeleckú výstavu pre umelcov z celého sveta v tuneli pod stanicou londýnskeho metra. Výkresy boli aplikované priamo na steny tunela a miesto konania bolo až do jeho začiatku utajené.
  • V roku 2009, po skončení samitu OSN o globálnom otepľovaní,  vykonal niekoľko prác na túto tému v Londýne. Najslávnejší z nich je jednoduchý nápis „Neverím v globálne otepľovanie“, z čoho je takmer polovica ponorená do vody.

  • V roku 2011 bol pri online aukcii eBay ponúknutý trhanec papiera so skutočným menom Banksy. Autor tvrdil, že našiel súvislosť medzi dátumami predaja umeleckých diel a údajmi o daňových priznaniach konkrétnej osoby. Počiatočné náklady na dávku boli 3 000 dolárov, ale po 38. sadzbe dosiahli 1 milión dolárov a potom tovar náhle zmizol. Hovorí sa, že sám aukciu zorganizoval Banksy.
  • O rok skôr vydal Banksy film Exiting Through The Sovenir Shop, kde bol sám scenáristom aj režisérom. Páska hovorí o živote pouličných umelcov vrátane samotného Banksyho. Mnohí sa stále hádajú o tom, či bol film dokumentárny alebo inscenovaný, ale faktom zostáva, že bol nominovaný na množstvo prestížnych filmových ocenení, vrátane nominácie na Oscara ako najlepší dokument.

  • októbra 2013 zorganizoval anonymný predaj svojej práce v Central Parku v New Yorku, kde si každý mohol kúpiť „originál Banksy“ za 60 dolárov. Krása príbehu je, že nikto nevedel, že je to Banksy. Výsledkom bolo, že 2 plátna z predaja opustili aukciu za 214 tisíc dolárov a umelec sám uviedol, že išlo o jednorazovú akciu.
  • V októbri 2018 bola autorská kópia graffiti s názvom „Dievča s balónom“ daná do dražby v Sotheby’s . Keď množstvo na šaržu dosiahlo hranicu viac ako 1 milión libier a zaznelo slovo „predané“, v ráme obrazu bol spustený integrovaný drvič papiera, ktorý zničil väčšinu plátna. Šok z toho, čo sa stalo neskôr, ustúpil potešeniu – obrázok bol premenovaný a nazvaný „Láska v koši“ a náklady na majstrovské dielo stúpli na takmer 2,5 milióna dolárov. Nižšie si môžete pozrieť video o tom, ako sa Banksy pripravoval na túto akciu a pozrite si moment zničenie obrazu.

 

Zdroj: adme.ru | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov