Zaujímavosti

Ľudské reflexy: 10 vecí, o ktorých ani nevieme, že ich robíme

reflexy

videní: 3.9K

Nezáleží na tom, akej farby je tvoja pokožka, alebo kde si sa narodil. Nezáleží ani na tom, či si bohatý, chudobný, mladý, alebo starý. Každý človek na svete má vrodené inštinktívne správanie, takzvané reflexy.

Vedci ešte stále skúmajú reflexy a rozvíjajú rôzne hypotézy o ich funkcii. Mnoho inštinktov však naďalej zostáva evolučným tajomstvom. Prirodzený reflex môžeme pozorovať na novorodencoch. Niektoré príklady zahŕňajú úchopový reflex: vďaka nemu sa deti automaticky snažia uchopiť všetkého, čoho sa chytia. V dôsledku plávacieho reflexu deti vo vode začnú kopať nohami. Až do veku štyroch mesiacov sa dieťa obzrie za všetkým čo sa hýbe. Je to hľadací reflex a slúži ako pomoc pri dojčení.

1. Kŕče pri močení

wc-reflex

Môže ich vyvolať krátky záchvat. Je to forma Myoklonusu, teda nedobrovoľné kŕče svalstva. V súčastnosti neexistuje konkrétne vysvetlenie tohto javu, ale k tomuto javu sa hlási mnoho mužov z celého sveta. Vedci polemizovali, že tento jav môže súvisieť s tým, že ľudom po močení klesne krvný tlak. Iní naznačili, že to môže byť reakcia na stratu niekoľkých mililitrov teplého moču.

2. Prisoner’s Cinema

prison-553836_960_720

Prisoner’s Cinema je fenomén, ktorý postihuje ľudí v tmavom prostredí, kde vyžaruje jasné svetlo z tmy. Tento fenomén na sebe pozorovali najme vodiči nákladných vozidiel, piloti, a praktikanti medicíny. Taktiež to na sebe spozorovali aj astronauti vo vesmíre. Svetlá majú svoju stručnú podobu, ktorú je ťažko popísať. Často menia svoj tvar na ľudskú podobu. Vedci sa domnievajú, že tento reflex je výsledkom fosfénov v kombinácii s psychologickými účinkami dlhodobého vystavovania tme. Fosfén je jav, ktorý je charakterizovaný skúsenosťou vidieť svetlo bez toho, aby svetlo skutočne vstupovalo do oka. V roku 1970 vedec Oster predpokladal, že Prisoner’s Cinema sa prejavuje u ľudí, ktorí videli ducha. Iní zasa tieto svetlá spájajú s jaskynnými maľbami. Legenda hovorí, že starý grécky filozof Pytagoras vošiel do čiernych jaskýň len kvôli tomu, aby získal múdrosť práve prostredníctvom vízii.

3. Knismesis a Gargalesis

fun

Šteklenie je javom, kedy sa dotýkajú časti tela, aby vyvolali nedobrovoľné zášklby a smiech. Knismesis a Gargalesis sú vedecké pojmy, ktoré sa používajú na opis dvoch typov šteklenia. V roku 1897 tieto pojmy vytvorili psychológovia G.Stenlay Hall a Artur Allin. Vo všeobecnom zmysle Knismesis je jemný typ šteklenia, ktorý nevyvoláva u ľudí smiech. Tento typ je často sprevádzaný pocitom svrbenia. Gargalesis je typ šteklenia, ktorý sa týka tvrdšej reakcie vyvolanej smiechom. Gargalesis zahŕňa opakované použitie vysokého tlaku na citlivé oblasti tela.

4. Červenanie sa

panda

Nedobrovoľné začervenanie tváre, v dôsledku rozpakov alebo emočného stresu. V mnohých kultúrach je spojené s milostnou alebo romantickou situáciou. Takmer každá situácia môže spôsobiť intenzívne začervenanie tváre. Zvyčajne trvá približne jednu až dve minúty.

5. Refraktérna fáza

waiting

V ľudskej sexualite je refraktérna fáza regenerácia po orgazme, počas ktorej nie je možné dosiahnuť ďalšie orgazmy. Väčšina mužov nieje schopná počas tejto doby udržať alebo zachovať erekciu. Penis môže byť tiež precitlivený a stimulácia môže byť bolestivá alebo nepríjemná. Na rozdiel od mužov, väčšina žien nemá skúsenosť s refraktérnou fázou ihneď po orgazme.

6. Zimomriavky, pichanie a brnenie

goosebump

Zimomriavky a brnenie v tele je sprevádzané pocitom chladu a niekedy aj trasením. Často tieto pocity vyvolávajú emócie. Zimomriavky sa vyskytujú, keď je niekto hlboko ovplyvnený hudbou, videom, alebo spomienkami.

7. Emocionálna nákaza

emotion

Emociálna nákaza je tendencia ľudí, cítiť emócie ľudí v ich okolí. Pôsobivý efekt je dobre zdokumentovaný formou skupinového myslenia. Hovorí sa, že ľudské správanie sa šíri medzi ľuďmi podobným spôsobom ako móda a trendy. Myšlienka emočnej nákazy je jasne viditeľná u detí. Napríklad, ak je rodič smutný, dieťa si to všimne a reaguje plačom. Emocionálna nákaza pokrýva širokú škálu ľudských emócií vrátane moci, stratégie, neporaziteľnosti a dominancie.

8. Zívanie

baby

Zívanie je prirodzený ľudský reflex. Zahŕňa vdychovanie vzduchu, rozťahovanie ušných bubienkov a následné veľké vydychovanie dychu. Zívanie sa spája najmä s únavou, stresom a nudou. Je to jedna z najzábavnejších ľudských funkcií.

9. Vestibulo-ocular reflex

ocular

Už si sa niekedy zamyslel, ako dokáže človek pohybovať hlavou zľava doprava a stále sa sústrediť na vizuálne obrazy? Vestibulo-ocular reflex (VOR) je ľudské reflexné centrum, ktoré stabilizuje obrazy na sietnici. Dosahuje to rýchlim pohybom oka v smere proti pohybu hlavy. Napríklad, keď sa ľudská hlava pohybuje doprava, oči sa pohybujú doľava a naopak. VOR je životne dôležitý, pretože ľudia robia neustále malé pohyby hlavou. Jednotlivci, ktorí majú poruchu VOR, zvyčajne nemôžu čítať, pretože malé pohyby hlavy znehodnocujú obraz.

10. Potápačský reflex

under-water

Potápačský reflex umožňuje ľuďom zostať pod vodou dlhší čas. Výrazne sa prejavuje u vodných cicavcoch, ale aj u ľudí. Potápačský reflex sa spustí, keď sa studená voda dotýka tváre. Tento reflex u cicavcov výrazne zvyšuje šancu na prežitie počas náhodného ponorenia. Pomáha predchádzať utopeniu u ľudí a dokonca funguje aj vtedy, ak je človek v bezvedomí pri kontakte s vodou.

Zdroj: listverse | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov