Zaujímavosti

Nikolaj Ščolokov: Minister vnútra v ZSSR zlodejom?

Nikolaj Ščolokov

videní: 2.8K

Po tom, ako sa uskutočnila domová prehliadka u policajného šéfa Ščolokova, prehliadajúci sa nestačili diviť, čo všetko sa tam našlo. Medzi inými „korisťami“ aj hodinky československého prezidenta Gustáva Husáka. Nikolaj Ščolokov mal tak čo vysvetľovať.

Obdobie vlády Leonida Brežneva sa nazýva aj obdobím stagnácie. Čo však určite nestagnovalo bolo obohacovanie sa najvyšších sovietskych pohlavárov. Sovietsky zväz nadobudol istú časť aktív, avšak oproti najvyšším predstaviteľom moci, to bol len zlomok. Na čele milície, čiže verejnej bezpečnosti (alebo ak chcete – polície), bol 16 rokov generál Nikolaj Ščolokov. Teda muž, ktorého úlohou bolo dozerať, aby sa nekradlo. Z prvého pohľadu by sa mohlo zdať, že Ščolokov je mužom na pravom mieste – zlepšil prácu tejto inštitúcie, jej technické vybavenie, zvýšil počet vysokých škôl pre milicionárov, rástli aj platy. Vyhlasoval, že vyriešil 80 percent ťažkých zločinov. Ten najťažší sa týkal jeho. Vyriešil ho šéf tajnej polície KGB – Jurij Andropov.

Veliteľovi KGB sa niečo na tomto ministrovi jednoducho nepozdávalo. Zbieral drahé obrazy, ak sa mu nejaký z nich napríklad v múzeu zapáčil, požiadal, aby mu ho darovali. Svadbu svojej dcéry financoval zo zdrojov, ktoré boli určené pre zahraničné návštevy. Pri životnom jubileu mu podarovali zlaté švajčiarske hodinky. V spisoch ich zaevidovali ako dar Gustávovi Husákovi za jeho úsilie „normalizovať“ situáciu v Československu.

Andropov sa obával – a musíme konštatovať, že oprávnene – že vysokí vládni funkcionári rozkradnú celý Sovietsky zväz. Rozhodol sa vyhlásiť vojnu v tomto smere aj na najvyšších miestach. A to predovšetkým vtedy, keď ho zvolili za generálneho tajomníka komunistickej strany. Noviny boli plné toho, aký minister a funkcionár bol zbavený funkcie.

Muž, ktorý mal dozerať na to, aby sa nekradlo, kradol. A enormne. Vyšetrovatelia zistili, že Ščolokov udržiaval 9 bytov pridelených na meno príbuzných a známych. Ďalej sa zistilo, že zo štátnych peňazí financoval bývanie svojej rodine. Taktiež sa zo štátnej kasy ulievali peniaze na luxusné vybavenie bytov a domov patriacim priateľom a známym. Otvoril obchod s luxusným tovarom pre svoju rodinu, kde bol tovar predovšetkým dovážaný zo zahraničia, dve chaty pri Moskve a ďalšie dve sa stavali a mohli by sme pokračovať.

Ščolokova zbavili hodnosti generála, následne ho vylúčili zo strany a odňali mu vyznamenania. Čakal ho súd, ktorého sa nedožil. On aj jeho žena sa zastrelili.

Zdroj: pluska | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov