Zaujímavosti

Európske lesy sa rozvíjajú a zväčšujú, my poznáme dôvod prečo

Po celom svete sa lesy zmenšujú v dôsledku odlesňovania, rozvoja miest a zmeny klímy. V Európe sa ale tento trend zmenil.

videní: 2.6K

Po celom svete sa lesy zmenšujú v dôsledku odlesňovania, rozvoja miest a zmeny klímy. V Európe sa ale tento trend zmenil.

Na veľkých plochách nášho kontinentu došlo k rozmachu lesov, čo znamená, že dnes je pokrytých viac ako 2/5 Európy. Medzi rokmi 1990 až 2015 sa rozloha lesov zvýšila o 90 000 štvorcových kilometrov, čo je oblasť zhruba o veľkosti Portugalska.

Späť do prírody

Lesy pokrývajú takmer tretinu Francúzska, čiastočne kvôli zvýšenej ochrane a poklesu poľnohospodárstva. V priebehu minulého storočia kvitli stromy najviac keď obyvatelia opúšťali vidiek a na prácu bolo potrebnej menej pôdy.

Aj keď sa proces opakovaného šľachtenia spomalil, plocha pôdy pokrytá stromami sa naďalej rozširuje. Francúzsko je po Švédsku, Fínsku a Španielsku štvrtou najzalesnenejšou krajinou v Európe.

Švédsko má silnú ochranu proti odlesňovaniu a stromy pokrývajú okolo 70% rozlohy. Podobne je to aj vo Fínsku, ale nie všetky lesy sú prírodného charakteru. Mnohé z európskych sú pestované ale na výrobu dreva, papiera alebo na stavebné účely ako palivo. Keďže sa stromy v týchto lesoch ťažia, vysádzajú sa stále ďalšie a Európske plantáže sa každý deň rozširujú o plochu 1500 futbalových ihrísk.

Stromy absorbujú oxid uhličitý z atmosféry a ukladajú uhlík do kmeňov a vetiev, čo pomáha v boji proti zmene klímy. Viac stromov by malo byť pozitívnou správou pre životné prostredie a do istej miery to aj takto funguje. Kým novo vysadené lesy však nejakých spôsobom chránia biotopy vtákov, hmyzu a lesných cicavcov, nenahrádzajú prírodné lesy pri ochrane biodiverzity.

Nie každý ale chráni svoju pôdu

Nezákonná ťažba dreva a čistenie pôdy pre poľnohospodárske účely sa ničivými časťami krajín ako je Brazília a Rusko. Rusko stratilo viac ako 5,5 milióna hektárov svojho lesného porastu za jediný rok. Podľa výskumu World Woldlife Fund strácame každý rok 18,7 milióna árov lesov, v prepočte 27 futbalových ihrísk každú minútu.

Ako miznú lesy, strácajú sa s nimi biotopy mnohých druhov. Približne 80 % suchozemských druhov, vrátane slonov a nosorožcov, patrí do lesa. Kvôli ľudskej činnosti ale čelia svojmu vyhynutiu.

 

Zdroj: weforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov