Zaujímavosti

Slávny hudobný skladateľ Richard Wagner trochu inak

richard wagner

videní: 3.3K

Richard Wagner je, samozrejme, blázon. Písal sa rok 1861, keď to o slávnom hudobnom skladateľovi povedal iný slávny hudobný skladateľ – Louis-Hector Berlioz. Wagnerovi, ktorého nacisti a najmä Hitler zbožňovali, sa za jeho hudbu i za jeho extravagantné správanie ušla záplava kritických a posmešných slov. A to na začiatku kariéry, počas nej, ale aj po jeho smrti.

Písal sa rok 1870, keď istý hudobný kritik napísal o tvorbe Richarda Wagnera: „Je to akýsi vyšší stupeň mačacej muziky.“ Alebo tiež „Mohla by byť dielom hocakého úbohého klaviristu, ktorý by namiesto bielych klávesníc brnkal na čierne a naopak.“  Kritikou nešetril ani hudobný kritik Dr. Max Nordau: Richard Wagner je zaťažený väčšou dávkou degenerácie ako všetci degenerovaní dovedna, ktorých sme doteraz poznali.

Wagner bol prototypom karieristu. Túžil priam chorobne po akejkoľvek kariére. Najprv chcel byť básnikom, potom filológom, neskôr ako dirigent a ešte neskôr ako skladateľ. Úspech však neprichádzal. Trel biedu ako kapelník opery v Magdeburgu. Jeho skladby buď vôbec neodzneli, alebo na javisku prepadli. Svoje šťastie hľadal vo viacerých mestách či štátoch.

Vytúžená sláva prišla. Wagner sa jej nevedel nabažiť. Býval vo vile s luxusným nábytkom. Šatil sa len do zamatu, hodvábu, saténu, kožušín. Striekal na seba voňavky, ambru či exotické esencie. Naberal črty egocentrizmu, hystérie, vznetlivosti či zženštilosti. Keď ho „železný kancelár“ Otto Bismarck v Berlíne prijal, ktorý bol taktiež egocentrikom, povedal: „S takou domýšľavosťou som sa ešte nestretol.“

Do istej miery je kontroverznou aj hudba Richarda Wagnera. Hovoria o nej ako niečom pesimisticky ťažkom, nalomenom v rytme, derúce sa z temného virvaru zvukov. Aj preto si jeho hudba popri vyznávačoch našla aj odporcov. Do druhej menovanej skupiny patril aj Louis Berlioz, skladateľ svetového formátu, zakladateľ francúzskeho hudobného romantizmu. O jeho hudbe sa hovorí ako o pravom opaku hudby Wagnera.

Život Richarda Wagnera, ktorý prebiehal v rokoch 1813 až 1883 bol vcelku turbulentný. Striedali sa obdobia výslnia a potupy.

Zdroj: operademontreal | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov