Video

Video: Lietadlo s rozpadnutým motorom za letu!

lietadlo

videní: 2.4K

Lietadlo americkej spoločnosti Delta, ktoré malo namierené z Atlanty do Baltimoru cestou postretli isté komplikácie. Za letu sa totiž uvoľnila časť z jednej časti motoru a voľne poskakovala po lopatkách turbíny. Lietadlo muselo núdzovo pristáť v meste Raleigh. Napriek obavám sa pilotom podarilo pristáť bez problémov a nikto neutrpel žiadne zranenia. 

Dvojmotorové lietadlo McDonnell Douglas MD-88, na ktorého palube sa nachádzalo 148 cestujúcich a 6 členov posádky, núdzovo pristálo na letisku Raleghu krátko po druhej hodine miestneho času. Lietadlo malo za sebou už asi hodinu letu, keď cestujúcich vystrašila obrovská rana a nasledujúce hlásenie pilota, ktorý oznámil, že “práve prišli o motor”.

Z bližšie neurčených príčin sa uvoľnila časť motora – kužeľ – a začal nekontrolovateľne poskakovať po lopatkách turbíny. Jeden z cestujúcich stihol všetko natočiť. Motor začal neskôr horieť a dym zaplnil celú zadnú časť kabíny. “Kabína začala celá silno vibrovať, bol to strašný zážitok,” vyjadril sa jeden z cestujúcich na Twitteri.

lietadlo

Strach v lietadle bol naozaj obrovský. Niektorí cestujúci písali správy svojim blízkym domov, v ktorých sa s nimi lúčili. Našťastie, posádka lietadla si zachovala chladnú hlavu a dokázala upokojiť aj ostatných pasažierov letu. Vďaka tomu sa v lietadle nestrhla panika.

Závadu oficiálne priznali aj aerolinky, ktoré sa vyjadrili, že “lietadlo muselo núdzovo pristáť po tom, čo sa na jednom z motorov objavila závada.” Spoločnosť vybavila cestujúcim náhradné lietadlo, ktoré ich bezpečne dopravilo do cieľa ich cesty. Motor na poškodenom lietadle bol vymenený a odoslaný na expertízu.

Letecký bezpečnostný expert Joe Cox pre televíziu ABC povedal, že sa s podobnou závadou vo svojej praxi ešte nestretol, hoci s týmito motormi pracuje od roku 1980.

Motory Pratt and Whitney JT-8 opísal ako najpopulárnejšie motory na komerčných linkách v celej histórii. Cox však dodal, že lietadlo sa ani na chvíľu neocitlo v stave nebezpečia, pretože rovnako, ako všetky ostatné lietadlá, aj lietadlo MD-88 je schopné letieť len s jedným funkčným motorom.

Zdroj: novinky.cz | youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov