Zaujímavosti

Hrdosť Grékov v skutočnosti pramení už v pradávnej minulosti

Hrdosť Grékov v skutočnosti pramení už v pradávnej minulosti

videní: 2.4K

Gréci boli od nepamäti hrdí na to, že sú Gréci. Aj keď opustili svoju milovanú domovinu, a žili usadení vo vzdialených kolóniách, zachovali si svoj jazyk. A nielen jazyk. Zachovali si aj náboženstvo či spôsob života. Všetkých, ktorí nehovorili po grécky, nazývali barbarmi. Pozrime sa spoločne na historický exkurz do čias Grécka, čias dávno minulých a zistíme, kde v skutočnosti pramení hrdosť Grékov.

Grécke kolónie

Už od 8. storočia pred našim letopočtom, hľadalo mnoho Grékov úrodnú pôdu mimo svojho rodiska. Gréci odchádzali zo svojej vlasti predovšetkým kvôli tomu, aby získali úrodnú pôdu a lepší život. Plavili sa popri pobrežiach a hľadali miesto, kde sa usadia. Keď sa im nejaké to miesto zapáčilo, usadili sa tam. Vzťahy s domorodým obyvateľstvom však boli skutočne zložité. Spartskí kolonisti museli bojovať s miestnym kmeňom, aby sa mohli usadiť v Južnej Itálii, kde založili kolóniu Tarás (dnešný Tarent). Na druhej strane Gréci z Téry (dnešný ostrov Santorin) zažívali inú situáciu. S odporom polokočovných kmeňov – nomádov sa nestretli. Založili na africkom pobreží Kyrénu.

 

Obchod prekvital a prinášal bohatstvo

Do Grécka prichádzalo množstvo cudzincov. Centrum obchodu bol prístav Pireus. Cestovatelia a obchodníci z Afriky, Európy i Ázie privážali vzácny tovar a otrokov. Predovšetkým kože zo severnej Afriky, solené ryby a zlato z čiernomorskej oblasti, mäso a soľ z Itálie, látky z Egypta, tymian zo Sýrie, slonovinu z Lýbie, koberce z Kartága a podobne. Na druhej strane existoval a prekvital aj export. Z Grécka sa vyvážalo víno, olivový olej a v neposlednom rade keramika.

 

Úzke styky s Orientom

Nachádzame sa v 6. storočí pred našim letopočtom. Gréci nadväzujú úzke vzťahy s Orientom. Grékom imponuje predovšetkým orientálny prepych, jemné šperky, bohato zdobené oblečenie či voňavky.

Na záver ešte dodáme, že dejiny Grécka, sú najdlhšie zaznamenanými dejinami zo všetkých európskych krajín. Historický vývoj tejto oblasti je písomne doložený už od 2. tisícročia pred našim letopočtom. Jedným dychom však dodávame, že už v 7. tisícročí pred našim letopočtom existovali na gréckom území prvé neolitické osady.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov