Zaujímavosti

Psí ľudia vs. mačací ľudia: Kto je inteligentnejší?

Psí ľudia vs. mačací ľudia: Kto je inteligentnejší?

videní: 2.7K

Otázka, či je lepší pes alebo mačka, zaujala výskumníkov z Carroll University vo Waukeshe vo Wisconsine. „Psí ľudia“ a „mačací ľudia“ sú podľa novej štúdie rôzne osobnosti.

Pixabay

Ľudia, ktorí povedali v štúdii, že sú milovníci psov, mali tendenciu byť živší – čo znamená, že boli energickejší a spoločenskejší- a tiež mali tendenciu dôsledne dodržiavať pravidlá. Na druhej strane milovníci mačiek boli introvertnejší, otvorenejší a citlivejší ako milovníci psov.

Zistenia dokázali, že je isté súperenie medzi majiteľmi domácich zvierat. Milovníci mačiek boli však inteligentnejší ako milovníci psov.

Dôvodom rozdielov v osobnosti môže byť súvis s typmi prostredia, ktoré uprednostňujú mačky alebo psi, uviedol pre server livescience.com výskumník docent psychológie Denise Guastello.

Podľa slov Guastella pes vyžaduje prechádzky vonku, čím sa majiteľ psa dostáva do kontaktu s ľuďmi. Ale ste majiteľom mačky, možno ste introvertnejší a citlivejší. Trávite viac času doma, čítate knihu a vaša mačka nemusí chodiť von na prechádzku.

Výskumu sa zúčastnilo 600 vysokoškolských študentov, ktorých sa pýtali, či sa zaradili viac ako milovníci psov alebo milovníci mačiek. Rovnako sa ich pýtali, čo majú na svojich miláčikoch najradšej. Účastníci tiež odpovedali na niekoľko otázok, aby posúdili ich osobnosť.

Viac ľudí sa zaradilo ako milovníkov psov ako mačiek: Asi 60% účastníkov sa identifikovalo ako „psí človek“, v porovnaní s 11%, ktorí sa radili ako „mačací ľudia“. Boli medzi nimi aj takí, ktorým sa nepáčilo ani jedno zviera.

Zistilo sa, že u psíčkarov bolo najdôležitejšia spoločnosť ich psov, zatiaľ čo milovníkom mačiek sa páči náklonnosť od ich mačiek.

„Je možné, že ľudia si môžu vybrať domáce zvieratá na základe svojej osobnosti,“ povedal Guastello.

Napríklad mačky sú často vnímané ako nezávislé zvieratá, ktoré sú sami sebe pánmi a sú opatrné voči iným.

I v minulosti sa robili podobné štúdie, no zistilo sa, že mali podobné zistenia. Štúdia o viac ako 4 500 ľuďoch v roku 2010 zistila, že milovníci psov bývajú viac extrovertní (alebo spoločenskejší) a svedomitejší (dodržiavajúci viac pravidlá).

Zdroj: Live Science | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov