Zaujímavosti

V Číne je prvý klonovaný policajný pes. Dostal prezývku Sherlock Holmes

V Číne je prvý klonovaný policajný pes. Dostal prezývku Sherlock Holmes

videní: 1.8K

Vznikne malá armáda detektívnych psov tak talentovaných ako samotný Sherlock Holmes? Vedci v Číne sú už na stope. Genetickí výskumníci v Pekingu úspešne použili DNA z detektívneho psa, ktorý vyšetroval vraždy, menom Huahuangma – skutočného “Sherlocka Holmesa z policajných psov”, uviedol Reuters. Výsledkom má byť klonovaný policajný pes.

V marci 2019 informovali čínske médiá, že v Kunmingskej policajnej základni Kunming v provincii Yunnan v juhozápadnej Číne privítali prvého čínskeho klonovaného psa. Šteniatko dostalo meno Kunxun.

Kunxun bol naklonovaný zo sedemročnej sučky menom Huahuangma, ktorá slúži na policajnej stanici Pu’er v Yunnane. Táto sučka sa podieľala na vyšetrovaní desiatok prípadov vrážd a je považovaná za veľkého detektívneho psa.

Samotný výcvik psa trvá štyri až päť rokov a stojí asi pol milióna jüanov. Program klonovania dobrých policajných psov zriadilo Ministerstvo verejnej bezpečnosti. 12. septembra 2018 vedci získali vzorku z Huahuangmaninej kože od Pu’er a vzali ju späť do Pekingu. Vytvorili klonované embryo a implantovali ho.

Kunxun sa narodil cisárskym rezom s hmotnosťou 540 gramov a dĺžkou 23 cm. Podľa testu, ktorý vykonala Nanchang Police Dog Base, Kunxunova DNA je z 99,9% totožná s Huahuangmaninou.

Po príchode do Kunmingu sa Kunxun dobre prispôsobil podnebiu a základni a ukázal veľkú náklonnosť k ľuďom.

“Kunxun ukázal v našich testoch schopností dobré čuchacie schopnosti, odhaľovacie schopnosti a schopnosť prispôsobovať sa neznámemu prostrediu,” citoval portál chinadaily.com Wana Jiushenga, vedúceho výskumného pracovníka na základni Kunming Police Dog.

Policajní psi začínajú trénovať 75 dní po narodení. Kunxuna majú v pláne poslať späť k trénerovi sučky Huahuangmy, ktorý má 33 ročné skúseností. Od trénera chceli, aby zaznamenal údaje o výkone, aby sa mohli porovnať oba psy.

Podľa Wana je klonovanie policajných psov v experimentálnej fáze. Dúfajú, že budú môcť masovo produkovať dobrých policajných psov v nasledujúcich 10 rokoch. Program tiež plánuje založiť somatickú bunkovú banku dobrých policajných psov, ktorá by mohla vzorky zachovať až 50 rokov.

Zdroj: Chinadaily | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov