Zaujímavosti

V Bratislave vyrastie vyhliadková veža, z ktorej bude vidno až do 3 susediacich krajín

V Bratislave vyrastie vyhliadková veža, z ktorej bude vidno až do 3 susediacich krajín

videní: 2.3K

Obľúbená lokalita v Bratislavskej Devínskej Kobyle bude už onedlho centrom pozornosti. Aj keď sa vzhľadom na zložité dokladovanie celý proces natiahol, nová vyhliadková veža by sa mala začať stavať už 1. júla tohto roku.

Zhruba dvojmesačná výstavba na najvyššom bode Bratislavy by mohlo spôsobiť doslova príval turistov. Obyvatelia Bratislavy určite toto miesto dobre poznajú, ale vyhliadková veža by mohla prilákať aj ľudí prechádzajúcich našim hlavným mestom. Kto by zastavil na Devíne, mohol by si rovno prezrieť z veže krásne okolie.

Alpy, Viedeň, v prípade priaznivého počasia aj Zobor v Nitre – to všetko sú lákavé destinácie, ktoré pri výhľade z veže budú môcť turisti vidieť. To, že umiestnenie veže na hranici troch štátov má až symbolický význam, netreba hádam ani spomínať.

V okolí vyhliadky je navyše známa, možno pre niektorých aj neznáma, opustená raketová základňa. Celodenný výlet z mestskej časti Dúbravka by tak perfektne doplnila aj nová vyhliadková veža. Mala by byť vysoká 21 metrov, čo sa dá porovnať k sedemposchodovej budove.

Ako ale bude vyzerať? Architekti sa rozhodli, že zvolia niečo, čo bude pripomínať bohatú faunu a flóru Devínskej Kobyly. Rozhodnutie padlo na možno pre niektorých desivú modlivku zelenú, ktorá ale farbou nebude pripomínať svoju menovkyňu.

Biela farba by mala zvýrazniť unikátnu siluetu v pozadí okolitých stromov. Zároveň sa stáva neviditeľnou pri pohľade z diaľkových výhľadov na masív Devínskej Kobyly. Zámerom investora bolo vybudovať atraktívnu vyhliadkovú vežu s nízko nákladovým rozpočtom. Výzvy sa architekti skvele chopili.

V Bratislavskom kraji už máme niekoľko turistických rozhľadní. Medzi tie najznámejšie patrí rozhľadňa na Kamzíku, Veľká Homola v Modre a jedna vo Vrakunskom lesoparku. Žiadna z nich ale nemá taký dizajn, rozhľad či zaujímavé okolie, ako bude mať modlivka na Devínskej Kobyle.

Verím, že aj keď by sa mala otvoriť až na začiatku jesene, o záujemcov nebude mať núdzu. Odporúčam navštíviť ale každú jednu rozhľadňu, aby ste mohli porovnávať sami.

Zdroj: pravda.sktopdesat
Zdroj titulnej fotografie: Stanislav Doronenko, CC BY 3.0, Odkaz

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov