Zaujímavosti

Neutrón: Nebezpečnejší ako ten najtvrdohlavejší diktátor

neutrón

videní: 1.9K

Z dejín sú nám známe prípady, keď jednotlivým krajinám či národom vládli ukrutní diktátori. Netrpel len nepriateľ, ale aj pospolitý ľud. Vývojom techniky a objavmi predovšetkým konca 19. storočia a 20. storočia sa tým najnebezpečnejším nestávali diktátori, ale niečo úplne iné- neutrón.

Fyzik amerického pôvodu Paul Langevin jedného dňa utešoval študenta, ktorý emigroval z Nemecka a bol na úteku pred fašizmom: „Hitler? S tým to nebude inak, ako s ostatnými tyranmi – v dohľadnom čase si zlomí väzy. Mne robí oveľa väčšie starosti niečo iné. Niečo, čo by v nesprávnych rukách mohlo ohroziť svet oveľa viac ako podenkový šialenec. Niečo, čoho sa – na rozdiel od neho – už nikdy nemôžeme zbaviť.“

Langevin za toto nebezpečenstvo označil neutrón. Neutrón, tú časticu z atómu. Presne to, čo nie je ani elektricky nabité. Podľa mnohých Langevin preháňal. Veď keď v roku 1932 James Chadwick objavil neutrón, takmer nikto z odbornej verejnosti si to nevšimol.

Neutrón nemá elektrický náboj, je elektricky neutrálny. Má jedinečnú vlastnosť – a to, že môže preniknúť k atómovému jadru, ktoré je chránené elektromagnetickou bariérou s napätím niekoľkých miliónov voltov. Inými slovami – môže uvoľňovať sily, ktoré driemu. Veľké sily.

Niekoľko rokov na to, sa geniálny taliansky fyzik menom Enrico Fermi pohral s neutrónmi. Bombardoval nimi jeden chemický prvok za druhým. Rozštiepil nimi aj atóm uránu. Neutrón sa naďalej tváril neutrálne.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt paul langevinPaul Langevin a Albert Einstein v roku 1923

K presnejším číslám sa dopracovali až v roku 1938. Fyzik Otto Frisch použil nasledovné vysvetlenie: „Štiepenie si môžeme predstaviť tak, že pôvodné jadro atómu uránu postupne mení svoju podobu, pretiahne sa do nitky – a nakoniec sa pretrhne na dve polovice.“ Je to proces podobný rozmnožovaniu sa buniek. Niels Bohr, boss bossov vedy, konštatoval: „Ako sme len mohli byť tak dlho slepí!“

Trvalo ešte niekoľko rokov, kým sa tieto poznatky „využili“ pri zostrojení atómovej bomby a ohlásili zrod atómového veku. Svet čelil ďalšej možnej katastrofe – sebazničeniu a hrozbe atómovej vojny.

Zdroj: topdesat | tvojedoktorka

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov