Zaujímavosti

Bezbolestné trhanie zubov v minulosti nebolo samozrejmosťou

bezbolestné trhanie zubov

videní: 2.6K

Návštevu lekára nemá asi nikto z nás v láske. So zubármi je to snáď ešte horšie. Zvuk vŕtačky už v čakárni narobí zimomriavky. Stále sa to však zlepšuje a technika sa posúva vpred. V minulosti však trhanie zubov – a to myslíme bezbolestné – nebolo samozrejmosťou. Bezbolestné trhanie zubov sa datuje od roku 1846 ale na obzore bolo už takmer pol storočia. Vedci to však opomenuli.

 

 

Anglický vedec menom Humphry Davy, ktorý pre predstavu žil v rokoch 1778 až 1829, bol jasnozrivým mužom. Iba človek, ktorému bola nadelená riadna dávka predstavivosti a fantázie, mohol predvídať a zároveň odhaliť toľko prírodných zákonitostí. A to či už v oblasti chémie, fyziky a podobne. Preslávil ho predovšetkým elektrický oblúk medzi uhlíkmi, ktorý neskôr dostal meno práve po ňom. Bol vynálezcom a konštruktérom baníckeho bezpečnostného lampáša.

Aj veľký človek občas zakopne. Davy nebol výnimkou. Zmýlil sa napríklad v tom, že elektrickému oblúku nepripisoval praktický význam. Proste ho prehliadol. V roku 1800 prišiel na to, že oxid dusný tlmí bolesť. V tom čase mal len 20 rokov. Davy však ani tento poznatok prakticky nevyužil. A dokonca ani v medicíne, kde Davy začínal ako pomocník chirurga.

Ako mladík – typicky – svoje poznatky využil pre zábavu. S partiou ho vdychovali, smiali sa a on im dodával skvelú náladu. Neskôr ho aj nazvali ako „smiešny plyn“.

Horace Wells | todayincthistory.com

Medicína sa zaoberala práve v tejto dobe tým, ako by sa bolesť mohla utlmiť. Predovšetkým pri chirurgickým operáciách. Využiť na to oxid dusný prišlo na um americkému lekárovi Horacovi Wellsovi. Pri jednom šantení veselých mládencov spozoroval, že mladík, ktorý vrazil nohou do lavice si vôbec neuvedomoval bolesť a krvácanie.

V roku – v septembri – 1846 William Morton, americký zubný lekár, úspešne na verejnosti predviedol bezbolestné trhanie zuba. Za krátko si to zopakoval aj v rámci chirurgie. Anestéza, ktorej mnohí pred ním neverili, sa dnes stala skutočnosťou.

Časy, kedy chirurgovia vstupovali do miestnosti s dvoma fľašami whiskey – jednou pre pacienta, a druhou pre seba, aby zniesli ten rev – sa pomaly pobrali do zabudnutia.

Zdroj: topdesat | pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov