Foto

Charlie Chaplin by mal 130 rokov. Tu sú fotografie, ktoré ho ukazujú v inom svetle

Charlie Chaplin by mal 130 rokov. Tu sú fotografie, ktoré ho ukazujú v inom svetle

videní: 3.6K

Sir Charles Spencer Chaplin, kráľ tichej komédie, sa narodil v Anglicku pred 130 rokmi. Väčšina z nás ho pozná ako legendárneho komika so slávnym fúzmi a malým klobúkom. Za ikonickou maskou sa však skrýva úplne iný muž, známy nielen pre svoj profesionálny život, ale aj pre emocionálne nepokoje osobného života.

Charlie Chaplin – anglický komický herec a režisér – sa narodil 16. apríla 1889. Jeho detstvo bolo poznačené chudobou, keďže jeho rodičia sa od seba odlúčili niekoľko rokov po jeho narodení. Charlieho otec odišiel a jeho matka zostala sama, aby sa vyrovnala s finančnými problémami. Keď bol starší, Charlieho matka bola prijatá do psychiatrického azylu a vo veku 13 rokov sa Charlie vzdal vzdelania a potĺkal sa rôznymi pracovnými miestami. Pritom však nezabúdal na svoje ambície stať sa hercom.

Chaplin začal vystupovať vo veľmi mladom veku. Vo veku 19 rokov,Charlie podpísal zmluvu s prestížnou spoločnosťou Fred Karno, ktorá mu vydláždila cestu do USA. Okamžite ho zaujal filmový priemysel a v roku 1914 začal spolupracovať s Keystone Studios. Práve vďaka tejto spolupráci sa narodil The Tramp – postava, ktorá bola vytvorená úplnou náhodou, keď sa Chaplin obliekol do krátkeho filmu Mabel’s Strange Predicament.

Vo svojej autobiografii Charlie popísal okamih zrodenia slávnej postavy: „Chcel som, aby všetko bolo rozporom: nohavice vrecovité, kabát tesný, malý klobúk a veľké topánky… Pridal som malé fúzy. V tom čase som nemal predstavu o vlastnostiach postavy. V okamihu, keď som bol oblečený, šaty a make-up na tvári ma donútili dokonale sa vžiť do postavy. Cítil som sa, akoby som sa The Tramp narodil.“

Tramp debutoval  v komédii Kid Auto Races at Venice, v preklade Chaplin v zábavnom parku (vydaný 7. februára 1914). Chaplin s jeho postavou trampa sa rýchlo stal najobľúbenejšou hviezdou vo filmoch produkčnej spoločnosti Keystone. Chaplin pokračoval v rozvíjaní postavy v desiatkach krátkych a neskôr aj celovečerných filmov.

Tramp sa rýchlo stal jednou z najvýznamnejších postáv a Chaplinovi priniesol medzinárodnú slávu. Keď sa skončila tichá éra filmov (koncom dvadsiatych rokov minulého storočia), Charlie pôvodne odmietol dodať slávnej postave hlas. To bolo čiastočne preto, lebo Tramp mal byť Američan, zatiaľ čo Charlie Chaplin mal silný britský prízvuk. City Lights, ktorý je považovaný za jeden z najlepších diel Chaplina, bol natočený v roku 1931, no stále sa v ňom neobjavil žiaden dialóg. V dôsledku toho, legendárny komik oficiálne ukončil éru tichého filmu a The Trampa poslednýkrát vystúpil vo filme s názvom Modern Times.

Začiatkom vianočného rána v roku 1977, keď mal Chaplin 88 rokov, zomrel doma v dôsledku mozgovej mŕtvice v spánku. Vplyv geniálneho komika však stále žije. Pri 130-ročnom výročí si teda pripomeňme stránku Chaplina, ktorú len tak niekto nepozná, prostredníctvom týchto 11-tich fotografií. 🙂

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

11.

Zdroj: BoredPanda | Vintage Everyday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov