Zaujímavosti

Dobytie obrovskej ríše Inkov alebo ako stačilo len 168 odvážnych mužov

Dobytie obrovskej ríše Inkov alebo ako stačilo len 168 odvážnych mužov

videní: 3.6K

Stačí na rozvrátenie mohutnej ríše Inkov 168 mužov? Španielsky dobyvateľ menom Francisco Pizarro dokázal, že áno.

Akonáhle sa Európou rozniesla správa o objavení nového kontinentu, obyvateľstvo bolo nadšené. Každá minca má však dve strany. Tou druhou boli rôzni špekulanti, ktorí z objavenia Ameriky chceli vyťažiť čo najviac – ako inak – pre seba. K brehom Ameriky sa tak doplavili medzi prvými aj lúpežníci. Prišli sem hľadať predovšetkým zlato. Podľa dejín – jedným z najhorších – bol španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro. Údajne bol pastierom svíň a patril k negramotným. V tom období nič výnimočné, negramotnými boli aj králi.

Jeho cesta za more sa začala v roku 1502. Bol súčasťou výpravy jedného dobrodruha. Prešli cez Panamskú šiju. Od domorodcov sa dozvedeli, že na juhu niekde, sa nachádza rozsiahla ríša. Práve tam šípili prítomnosť zlata.

Pizarrovi viac netrebalo a vydal sa na juh. Prvé dve výpravy sa však nepodarili. O existencii bájnej krajiny plnej zlata ani na moment nepochyboval. Keď to dokázal Hernando Cortés a zbohatol, prečo by to nedokázal aj on?

V poradí tretia cesta Pizarra sa začala v roku 1531. Vtedy už mal oveľa viac skúseností. Zverboval 168 mužov. Na palubu lodí naložili delá aj kone. Ich plavba smerovala popri pobreží Tichého oceánu. Nasledovala strastiplná cesta džungľov a Kordillerami až do mesta Cajamarka. Tam natrafili na prítomnosť kráľa Inkov. V meste a jeho okolí táborili tisíce vojakov. Kráľ teda nemal obavy z neveľkej výpravy Pizarra. Biblický príbeh Dávida a Goliáša sa zopakoval aj v tomto prípade – v najväčšej ríši Ameriky, ktorú obývalo snáď až desať miliónov ľudí.

Napriek neskutočnej prevahy sa Inkovia nakoniec podvolili cudzincom. Pomohla k tomu jazda na koňoch, ale aj delá, zbrane, ktoré chrlili oheň a síru. Inkovia však najviac doplatili na nečestnosť cudzincov. Vládcu Atahualpu najprv pozvali na návštevu a potom zajali. Nedokázalo ho zachrániť ani obrovské výkupné vo forme zlata a striebra. Krivo ho obvinili a následne popravili.

Pizarro pokračoval v ťažení. Našiel si z pomedzi náčelníkov obdivovateľov, z ktorých sa neskôr stali spojenci. Tak sa mu podarilo dobyť hlavné mesto Cusco, ktoré vyraboval a podpálil.

Stal sa guvernérom krajiny. Na pomoc si pozval aj bratov zo Španielska. Z úspechu sa netešil dlho. Po krátkom čase sa začali medzi dovtedajšími spojencami spory o korisť, ktorých sa Pizarro stal obeťou.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov