Zaujímavosti

Veľká noc zdravo a chutne: Aj takto sa dajú zvládnuť sviatky!

Veľká noc zdravo a chutne: Aj takto sa dá

videní: 748

Jar už pomaly prichádza a s ňou i Veľká noc – sviatky jari a nového života. Aby ste si mohli Veľkú noc užiť, aj keď sa práve snažíte schudnúť alebo si chcete aj napriek sviatkom udržať štíhlu líniu, pripravili sme pre vás recepty pre inšpiráciu na sviatočný stôl, trebárs mrkvového barančeka alebo hráškovou polievku s feniklom. 

Hrášková polievka s feniklom

Suroviny: 2 cibule, cesnak, mrazený hrášok – 1 balenie, 2 fenikle, bujón DIETESSE.3

Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľku, cesnak, hrášok a dva nakrájané fenikle. Zalejte vodou, pridajte bujón bez soli DIETESSE.3 a duste domäkka. Hotovú polievku rozmixujte, môžete ozdobiť vajíčkom, bielym jogurtom a čerstvými bylinkami.

Video s prípravou a komentárom hlavné výživové poradkyne Věry Burešovej nájdete tu.

Bravčová panenka s horčicou a zelerovými hranolkami

Suroviny: plnotučná horčica, bravčová panenka 600 g (môžete použiť aj kuracie alebo morčacie mäso), domáci paradajkový pretlak, cibuľa nakrájaná na kocky, sterilizovaný hrášok, zeler – buľva, korenie (napr. čierne korenie, tymián, oregano, petržlenová vňať), soľ, olivový olej

Postup: Bravčovú panenku nakrájame na medailóniky. Medailóniky potrite z jednej strany horčicou a domácim paradajkovým pretlakom. V panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte plátky zo strany, kde sú naložené v horčici a pretlaku. Medzitým potrite mäso horčicou a pretlakom z druhej strany, mäso z jednej strany orestujte, obráťte ho a restujte z druhej strany. Keď je panenka orestovaná, môžete ju servírovať napríklad so zelerovými hranolkami, čerstvou cibuľou a sterilizovaným hráškom a ľahkou verziou tatárskej omáčky. Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Pripravte si v kastróle vodu a priveďte ju k varu, do vriacej vody vložte zelerové hranolky a nechajte ich cca 2 minúty variť. Vodu zlejte a k hranolkám pridajte trochu olivového oleja a korenie podľa chuti a premiešajte. Pečte na pečiacom papieri na 180 °C.

Pozrite sa na video recept bravčová panenka zelerové hranolky.

 

Mrkvový baranček

Suroviny: 300 g špaldovej múky, 4 stredné mrkvy nastrúhané najemno, ½ téglika kyslého mlieka, 2 vajcia, 3 lyžice kokosového oleja, 3 lyžice medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov, nasekané mandle, sušené ovocie – hrozienka, brusnice, goji, soľ, šťava z čerstvého citróna

Postup: Nastrúhanú mrkvu vyšľahajte s vajíčkami. Pridajte kyslé mlieko, kokosový olej a med a znovu vyšľahajte. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahajte, nakoniec pridajte mandle a sušené ovocie a vyšľahajte hladké cesto. Formu na barančeka vymažte kokosovým olejom a vysypte špaldovou múkou. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 ° C. Vyskúšajte špajdľou, či je baranček hotový, podľa typu formy trvá pečenie 40 minút až hodinu a štvrť.

 

Mazanec

Suroviny: 400 g špaldovej múky, 50 g masla, 1 polotučný tvaroh, 2 lyžice oleja, prášok do pečiva (v zdravej výžive je možné kúpiť bez fosfátov), hrozienka, nasekané mandle, 3 vajcia, citrónová kôra, citrónová šťava, 2 lyžice medu, vanilkový cukor

Postup: Zmiešajte špaldovú múku a prášok do pečiva, pridajte povolené maslo, tvaroh, olej, vajcia, citrónovú kôru a šťavu a prislaďte medom a vanilkovým cukrom. Nakoniec primiešajte vopred namočené hrozienka a mandle. Vypracujte cesto a vytvarujte z neho na papieri na pečenie mazanec. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Video recept nájdete tu.

 

 

Veľkonočné muffiny bez múky

Suroviny na 12 muffinov: 400 g červenej fazule v konzerve, 2/3 kypriaceho prášku bez fosfátov, 2 lyžice medu, 3 lyžice pudingu SLIMBEL príchuť čokoláda s pomarančom, 2-3 lyžice kustovnice, korenie do perníka, 2 vajcia, jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu

Postup: Fazuľu prepláchnite vodou a rozmixujte dohladka. Vajcia vyšľahajte s medom, pridajte rozmixovanú fazuľu, korenie do perníka, puding SLIMBEL a kypriaci prášok. Všetko znovu vyšľahajte a nakoniec pridajte kustovnicu. Pečte na 160 ° C cca 40 minút, 5 minút pred dopečením ozdobte muffiny tyčinkou SLIMBEL, ktorú pokrájate na kocky. Video recept nájdete tu.

 

Kapustové placky

Suroviny: cca 500 g kyslej kapusty, 3 vajcia, 100 g špaldovej múky, štipka soli a korenia

Postup: Všetky suroviny zmiešajte na husté cesto. Plech vyložte papierom na pečenie a potrite olivovým olejom, potom z cesta vytvarujte placky a pečte ich na 180 ° C, kým nie sú placky hotové a krásne zlaté. Kapustové placky sa hodia napríklad ako príloha k šumavskému králikovi so špenátom. Video recept nájdete tu.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť