Foto

TOP10: Ženy, ktorých tvár by mal poznať celý svet

ženy

videní: 4.1K

Ženy dlho bojovali o rovnocennosť, aby boli ich hlasy rovnako silné, ako hlasy mužov. Ukážeme ti desať z nich, ktoré prispeli k tomu, aby na nežné pohlavie svet nazeral inak.

Svet patrí mužom. S týmto názorom sa ženy stretávajú bežne aj dnes. Dlhé roky im trvalo vybojovať rovnoprávnosť, ktorá však ani v súčasnosti nie je v každej krajine rovnaká. Ženy však po celú dobu dokazujú, že nežnosť neznamená slabosť. Týchto desať žien sa zapísalo do histórie vďaka svojej odvahe, schopnosti presadiť sa a nebáť sa toho, že ich svet odmietne iba kvôli ich pohlaviu.

 

1. V roku 1918 sa Leona King stala kontrolórkou dopravy. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby nebola prvou ženou, ktorá kedy zastávala takýto post.

5-67

2. Fotografia z 19. storočia vyvracia naše predstavy o tom, že samurajmi mohli byť iba muži.

12-61

3. Spisovateľka a atlétka Kathrin Schwitzer bola prvou ženou, ktorá sa zúčastnila Bostonského maratónu v roku 1967. Organizátori sa ju počas celého maratónu snažili zastaviť.

1-71

4. Profesionálna austrálska plavkyňa Annette Kellerman dlhé roky presadzovala právo žien nosiť na kúpanie jednodielne plavky. Dovtedy ženy totiž nosili šaty s nohavicami, ktoré boli pri plávaní nepohodlné. Kvôli svojmu presvedčeniu bola často zatknutá z dôvodu nosenia „neslušného oblečenia“. 

3-68

5. Šarla Takral sa v roku 1936 stala prvou ženou v Indii, ktorá získala licenciu na pilotovanie. Na fotografii má len 21 rokov.

4-68

6. Celý svet jej ležal doslova pod nohami. Valentina Tershkova je totiž prvou ženou, ktorá bola vo vesmíre.

6-66

7. Amélia Earhart. Pilotka, ktorá ako prvá žena v roku 1928 preletela Atlantický oceán. Záhadne zmizla v roku 1937 pri pokuse obletieť svet.

7-65

8. Margaret Bourke-White bola fotografkou, ktorá sa nebála kvôli najlepším fotografiám riskovať všetko. V roku 1934 vyliezla na Chrysler Building s kamerou pod rukou a aj vďaka tomu sa stala ikonou vo svete fotografie.

8-63

9. Maria Curie-Sklodowska sa narodila v Poľsku. Väčšinu života však prežila vo Francúzsku. Počas svojho života získala dve Nobelové ceny. V roku 1903 za fyziku a v roku 1911 za chémiu. Uskutočnila významné objavy v oblasti rádioaktivity. Vďaka tomu ju pozná celý svet.

10-64

10. Dust Bowl sa nazýva obdobie piesočných búrok, ktoré sužovali USA a Kanadu v rokoch 1930 – 1936. Zberačky hrachu toto obdobie prečkali tvrdou prácou.  

9-64

Zdroj: micccp topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov