Zaujímavosti

Vatikán: Najmenší štát sveta rozlohou, no bohatý na históriu

Štát v štáte – Vatikán

videní: 4.1K

Prednedávnom sme priniesli článok o historickom centre hlavného mesta Talianska a poukázali na to, že nie jednotlivé celky, ale rovno celé historické centrum mesta Rím je chránené svetovým kultúrnym dedičstvom UNESCO. Tentokrát sa znova vraciame do Talianska. Presnejšie na územie Svätej stolice – Vatikán.

Vatikán je od roku 1929 samostatným štátom. Nachádza sa priamo uprostred mesta Rím a je už neoddeliteľnou súčasťou jeho centra. Suverénnym štátom je už takmer 2-tisíc rokov. Okrem toho, že je strediskom kresťanstva, je taktiež domovom pápežov.

Centrom Vatikánu je Bazilika svätého Petra, ktorú postavili nad hrobom spomínaného svätého. Prvá stavba baziliky sa tu vznikla už v 4. storočí. Kvôli jej schátranému stavu sa kompetentní rozhodli začiatkom 15. storočia pre búranie. Na jej mieste sa však postavila nová. Na projekte tejto stavby sa zúčastnili tie najvýznamnejšie mená medzi umelcami a architektmi danej doby. Patrili medzi ne velikáni, akými bezpochyby boli Bramante či slávny Michelangelo. Vstupná sieň bola dostavaná o čosi neskôr. Postaral sa o to Carlo Maderno.

Štát v štáte – Vatikán

vatikan_5

Neodmysliteľnou súčasťou Baziliky svätého Petra je Námestie svätého Petra, o ktoré sa zaslúžil Bernini. Má tvar elipsy a je z dvoch strán ohraničené dvojitými krytými kolonádami, ktoré v rovnej línii vedú až k bazilike. V strede námestia nachádzame egyptský obelisk, ktorý bol do Ríma privezený ešte v období, ktoré nazývame starovek.

Bazilika svätého Petra nie je jedinou pamiatkou, ktorú by ste nemali pri návšteve Ríma, respektíve Vatikánu vynechať. Za bazilikou nájdeme impozantné paláce, ktoré pochádzajú z obdobia renesancie a baroka. Ak sa vydáme na sever od baziliky, natrafíme na Vatikánsku knižnicu a Apoštolský palác. Za bazilikou sa nachádza Guvernerský palác.

vatikan_mapa

Sixtínska kaplnka patrí k najznámejším a turistami najviac vyhľadávaným miestam v Ríme. Patrí do spoločenstva prehliadkovej expozície Vatikánskych múzeí. Je súkromnou kaplnkou všetkých pápežov a taktiež miestom pápežských volieb. Najznámejšie fresky boli namaľované samotným majstrom Michelangelom – a najznámejšie sú predovšetkým Stvorenie Adama či Posledný súd. Od roku 1984 je spolu s ostatnými architektonickými pamiatkami Vatikánu zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco.

vatikan_3

vatikan_2

vatikan_1

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov