Zaujímavosti

Záhadná osoba nemeckých dejín: Kto bol Kaspar Hauser?

Záhadná osoba nemeckých dejín: Kto bol Kaspar Hauser?

videní: 6.5K

Záhadná osoba menom Kaspar Hauser žila len niečo viac ako 20 rokov. Stačilo to však na to, aby sa táto osoba stala jednou z najdiskutovanejších záhad nemeckých dejín. Kto bol Kaspat Hauser?

Prenesme sa do starého ríšskeho mesta Norimberg. Písal sa 25.máj v roku 1828. Na miestnom trhovisku si okoloidúci všimli zaujímavú nevšednú postavu, ktorá sa tak povediac tackala. Kaspar Hauser hovoril nezrozumiteľne. Bol to miestny ožran? Alebo išlo o duševne postihnutého jedinca?

Prípadu sa chytila polícia. Keď túto osobu zadržala polícia, žiadala od neho, aby sa legitimoval. Osoba vzala papier a pero a trasľavou rukou napísala Kaspar Hauser. Po prehliadke Kaspara polícia našla 2 písomnosti. Jeden list bol adresovaný norimberskému jazdeckému kapitánovi menom Friedrich von Wessenig. Stálo v ňom, že sa Kaspar chce stať taktiež jazdcom, keďže aj jeho otec pôsobil v tejto funkcii, predtým, než zomrel. Druhý list bol od matky. V ňom sa nachádzala zmienka o mene Kasper, rovnako aj to, že sa narodil 30. apríla v roku 1812.

Tak sa začal tajomný príbeh okolo záhadného Kaspara Hausera. Hovorili písomnosti pravdu? Alebo sa jedná o výmysel, ktorým sa chcel osud vtedy len 16 ročného Kaspara akýmsi spôsobom zakryť?

Mladý Kaspar sa zo dňa na deň stal pre miestnych senzáciou. Bol nezameniteľnou postavou a tak ho všetci ihneď spoznali. Ujal sa ho norimberský učiteľ a naučil ho čítať a písať. Hauser vynikal predovšetkým vo výtvarnom umení. Ukázalo sa, že žil v tajomnej tmavej kobke, bez akéhokoľvek kontaktu s vonkajším svetom.

Priestor na špekulácie o pôvode mladého muža sa však objavil predovšetkým v čase, keď niekto Kaspara napadol. Podľa jeho vlastných slov išlo o muža, ktorý ho do Norimbergu priviezol. V ušiach verejnosti sa objavili hlasy, ktoré tvrdili, že Kaspar je v skutočnosti princom. Mal byť synom arcivojvodu Karla a jeho manželky Stephanie, ktorá bola adoptívnou dcérou Napoleóna. Podľa kroník sa im v roku 1812 narodilo dieťa, prehlasovali ho však za mŕtve.

Príbeh sa končí tragicky. V roku 1833, presne 17.decembra v Ansbachu zomiera Kaspar Hauser na následky bodného poranenia, ktoré utrpel pred tromi dňami. Podľa vlastných slov sa stal obeťou muža, ktorý ho vylákal do parku. Vyšetrujúce orgány však jeho výpoveď spochybňovali. Vraj chcel len opätovne upriamiť pozornosť na seba samého.

Ak to mal byť zámer, Kasparova stratégia zafungovala. O Kaspara sa začali zaujímať kriminalisti, vedci ale aj historici. Jedni sa teóriu o princovi snažili pochovať, iní oživiť. Kaspara začali skúmať aj v 20.storočí pomocou technológií, ktoré v čase atentátu neboli dostupné. Bol Kaspar skutočne princom, ktorého sa snažili pre nástupnícke spory odstrániť? Hádanka tak pokračuje ďalej.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Johann Friedrich Carl Kreul,  Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov