Zaujímavosti

Voynichov rukopis: Recept na legendárnu živú vodu alebo podvrh?

Voynichov rukopis: Recept na legendárnu živú vodu alebo podvrh?

videní: 4.7K

Viac ako sto rokov po objavení textu s obrázkami, ktorý sa nazval po jednom z jeho majiteľov, stále kladie viac otázok, ako poskytuje odpovedí. Ukrýva Voynichov rukopis zakódovaný recept na legendárnu živú vodu, návod ako objaviť kameň mudrcov, alebo je to len celé len podvrh?

Celý príbeh sa začal v roku 1912. V knižnici vo vile v Mondragone v talianskom Frascati sa knihomol žijúci v Spojených štátoch s poľskými koreňmi, menom Wilfrid Michael Voynich objavil starú skrinku s pozoruhodným rukopisom, ktorý po rokoch pomenovali príznačne Voynichov rukopis. Išlo o rukopis, ktorý bol popísaný dodnes neznámym písmom. Bol taktiež vskutku ilustrovaný.

Wilfrid spočiatku rukopisu nevenoval príliš veľkú pozornosť. Získal ho spolu s ďalšími spismi. Odniesol si ich domov pri veľkom jazere a až do smrti, ktorá prišla v roku 1930 sa dielo pokúšal rozlúštiť a pochopiť. Nanešťastie sa mu to nepodarilo. Zomrel skôr, ako odhalil, čo sa v skutočnosti v rukopise píše. Rukopis zdedila jeho manželka so sekretárkou, ktorá po smrti vdovy rukopis predala americkému kníhkupcovi. Voynichov rukopis, ktorý medzičasom dostal pomenovanie po zosnulom, sa v odborných kruhoch stal pojmom. Obchodník s knihami odkázal po svojej smrti záhadný exemplár univerzite v Yale.

Začala sa rozsiahla štúdia. Mnoho odborníkov aj amatérov s pokúšalo rozlúštiť záhadný rukopis. Technicky šlo o dielo, kódex s 20 vrstvami pergamenu, zosšitých do akejsi knihy. Samotný text bol úplne nezrozumiteľný. Písmo sa nepoužívalo v minulosti ani v súčasnosti. Neexistoval spôsob, ako ho dešifrovať. Avšak vášne odhaliť túto záhadu neutíchali.

Začalo sa pátrať po autorovi. Autor bol síce podpísaný, avšak bol následne niekým vyškrtnutý tak, že sa meno nedalo prečítať. Na rad prišli nové vedecké metódy. Zistilo sa, že preškrtnutým autorom je Jacobus de Tepenec, ktorý mal český pôvod. Kto meno preškrtol a z akého dôvodu? Napísal rukopis skutočne Jacobus, alebo sa on sám uviedol ako autor?

Podľa ďalšieho skúmania nebol jediným autorom. Skloňovali sa mená ako stredoveký učenec Roger Bacon, lekár Paracelsus či dokonca legendárny Da Vinci. Všetky pokusy o dešifrovanie rukopisu však boli márne.

Existujú mnohé tézy odborníkov aj amatérskych snaživcov o zmysle a pôvode rukopisu. Jeho znenie však dodnes nie je rozlúštené. Uvažuje sa aj nad tým, že ide o akýsi falzifikát, z ktorého chcel Voynich zbohatnúť a tak si ho jednoducho vymyslel.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Link,, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov