Zaujímavosti

Jonestown: Jedna z najväčších masových samovrážd v histórii

Jonestown: Jedna z najväčších masových samovrážd v histórii

videní: 4.0K

Písal sa november roku 1978. Média oznámili dychvyrážajúcu správu, ktorá presiahla hranice Ameriky. V Južnej Amerike spáchalo masovú samovraždu viac ako 900 ľudí vrátane mužov, žien, detí a aj malých detí. Svet ostal v šoku. Malo sa tak stať v kempe v guayanskom pralese menom Jonestown. Poďme ale pekne po poriadku.

Kemp zvaný Jonestown po svojom zakladateľovi Jamesovi „Jimovi“ Jonesovi sa stal dejiskom jednej z najväčších masových samovrážd v dejinách. Fotografie z miesta činu obleteli svet a zaplnili titulné stránky novín. Boli na nich bezduché telá mužov, žien a detí, ktorí sa rozhodli ukončiť svoj život. Mŕtvoly boli poukladané akoby ich niekto naaranžoval. Páry sa držali rukami. Matky mali mŕtve deti privinuté v náručí.

Čo sa vlastne v ten deň stalo? Čo to boli za ľudia?

Svetlo do vyšetrovania sa podarilo vniesť až neskôr. Podrobnosti sú však stále nejasné. Čo sa však vie, je to, že išlo o sektu, ktorá si hovorila Chrám ľudu (Peoples Temple). Sekta bola založená Američanom menom Jim Jones v 50.rokoch minulého storočia. Jim Jones už v mladom veku zistil, že má schopnosť vplývať na ľudí.

Neskôr sa rozhodol pre dráhu kazateľa. Kázal spleť rôznych prvkov signifikantných pre rôzne náboženstvá. Spojil idey Ježiša Krista, Gándhiho, Marxa či Fidela Castra. Jeho cieľovou skupinou boli predovšetkým sociálne slabší, ukrivdení z ktorých svojim kázaním robil jedinečných. Dodal im pocit výnimočnosti. Sekta naberala na členoch. Onedlho mala viac ako 1000 členov.

V roku 1974 sa rozhodli odísť do Guayany, ďaleko od všetkých. Založili mestečko Jonestown. Členovia sekty mali práve na tomto mieste – ďaleko od civilizácie – nájsť skutočné šťastie. Spočiatku sa všetko vyvíjalo dobre. Po čase sa však situácia otočila. Ľudia nemali potrebný komfort, nemali kde spať. Potraviny boli obmedzené. Vízia zakladateľa začala stroskotávať. Jones sľuboval viac, ako dokázal v skutočnosti splniť. Chrám ľudu sa začal rúcať.

DF-ST-87-04044

Táto podivná sekta neunikla pozornosti štátneho aparátu. Rozhodli sa zorganizovať výpravu, ku ktorej sa pridali aj rodinní príslušníci a priatelia členov sekty. V roku 1978 odcestovala delegácia na čele s kongresmanom Leom J. Ryanom do Guyany. Po príchode zistili, že Jones tam niektorých členov drží násilím. Tajne sa naňho obrátili s prosbou o pomoc.

Nasledujúce ráno sa kongresman so skupinou  vydal naspäť na letisko. Pridalo sa k nemu pár členov. Do lietadla sa im však nepodarilo nastúpiť. Na letisku ich prepadli Jonesovi ľudia a okamžite nastala prestrelka. Ryan padol k zemi. Bol na mieste mŕtvy, rovnako aj ďalší 4 členovia delegácie.

Jonesovi bolo jasné, čo bude nasledovať. Očakával americkú armádu a vpád vojakov do osady. Rozhodol sa však presvedčiť členov, že toto nie je miesto, kde môžu byť skutočne šťastní. Pripravil ich na „odchod“ tam, kde cieľ Chrámu ľudu je možné dosiahnuť. Členom sekty bol namiešaný mix limonády, kyanidu a vália. Dospelí ho vypili sami, deťom naliali nápoj do úst. Smrť nastala takmer okamžite. Hromadnej samovraždy sa zúčastnilo dokopy 923 ľudí, z čoho viac ako 250 detí.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Jonestown Institute, Link 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov