Video

Do krvavého Mesiaca narazil meteorit. Pozrite si toto jedinečné video

Do krvavého Mesiaca narazil meteorit. Pozrite si toto jedinečné video

videní: 4.4K

Pozorovatelia, ktorí sledovali krvavý Mesiac a úplné zatmenie, boli okrem veľkolepého výhľadu tiež svedkami niečoho naozaj pozoruhodného. Videli a natočili na video, ako do Mesiaca narazil meteorit.

Malý a rýchly záblesk bol najprv zaznamenaný počas zatmenia v čase 11:41, teda tesne po tom, čo tento jav začal. Vedcom a astrofotografom sa podarilo získať prvé snímky tejto jedinečnej udalosti. Daný dopad nebol až do pondelka oficiálne potvrdený. José María Madiedo, astronóm na Univerzite v Huelva v Španielsku, spolu so svojimi kolegami, ktorí už niekoľko rokov sledujú zatmenie Mesiaca pomocou siete ďalekohľadov MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System), ktoré sa na takéto dopady zameriava, uviedli, že rozhodne išlo o meteorit. Pritom poznamenali, že to bolo prvýkrát, čo bola tako udalosť počas úplného zatmenia Mesiaca zaznamenaná na video.

Tím MIDAS dané video zachytávajúce túto jedinečnú udalosť zverejnil a uviedol aj informácie o čase, kedy môžeme záblesk spozorovať. „Mal som pocit, že teraz naozaj nastane tá chvíľa, kedy sa to stane,“ povedal Madiedo denníku New Scientist. „Bol som naozaj šťastný.“ Madiedo odhaduje, že útvar, ktorý v noci zasiahol Mesiac, vážil asi dva kilogramy a bol zhruba veľký ako futbalová lopta. Pozorovanie také vzácne udalosti by mohlo vedcom pomôcť pochopiť povrchovú topografiu Mesiaca a rekonštruovať jeho vplyv na históriu.

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov