Zaujímavosti

Vedci tvrdia, že objavili dôkazy o existencii bájnej Atlantídy

Vedci tvrdia, že objavili dôkazy o existencii bájnej Atlantídy

videní: 12.1K

Bájna Atlantída láka ľudí už od čias filozofa Platóna. No spoločnosť Merlin Burrows tvrdí, že sa jej podarilo pomocou pokročilých technológií nájsť dôkaz o existencii Atlantídy.

Vedci z Merlin Burrows tvrdia, že našli dôkazy o existencii bájnej Atlantídy. Odborníci tvrdia, že starobylé ruiny na juhu Španielska, ktoré preskúmali pomocou satelitných snímok, sú v skutočnosti prístavom neznámeho starovekého mesta. Mnoho týchto objektov archeológovia poznajú, no predpokladalo sa, že ich vybudovali starí Gréci a Rimania. Na týchto miestach boli nájdené stopy po starovekých gréckych a rímskych civilizáciách či po Feničanoch.

 

Najnovšie sa ale na titulky médií dostali vedci zo spoločnosti Merlin Burrows, ktorí údajne našli dôkaz o tom, že tie najstaršie stavby na tomto mieste boli vybudované oveľa staršou civilizáciou, a to približne pred desiatimi tisíckami rokov.

Atlantídu spomínal vo svojich spisoch už grécky filozof Platón. Popisoval v nich ostrovnú civilizáciu, ktorá vládla obrovskej námornej ríši. Mesto Atlantída sa nachádzalo v centre tejto ríše a podľa Platóna bolo umiestnené na kopci obklopenom opevnením. Cez opevnenia viedli mosty a boli tu vybudované aj trasy pre lode. Atlantída ale mala zaniknúť v dôsledku prírodnej katastrofy, a to buď kvôli tsunami alebo sopečnej erupcii.

 

Vedci však doteraz nemali žiadny dôkaz o existencii Atlantídy. Mnohí veria, že Platón tento príbeh vymyslel ako spôsob, ako alegoricky prezentovať svoje filozofické teórie. Odborníci z Merlin Burrows skúmali zaplavené ruiny severne od mesta Cádiz v Andalúzii. Nachádza sa tu národný park Doñana, ktorý bol v minulosti obrím morom s mnohými ostrovmi. Podľa vedcov sa pozdĺž pobrežia dochovali stopy po najmenej 15 sídlach starovekej civilizácie. Väčšina týchto sídiel je považovaná za rímske alebo grécke. Avšak moderné metódy výskumu, ktoré zahŕňajú aj satelitné dáta a letecké fotografie, rovnako ako pozemný výskum, naznačujú, že táto civilizácia bola omnoho staršia.

Námorný historik Tim Ackers, vedúci výskumu v Merlin Burrows, tvrdí, že ľudia, ktorí žili v týchto sídlach, poznali tajomstvo cementu či metalurgie oveľa skôr ako Gréci a Rimania. Stopy po týchto technológiách boli objavené na ruinách a boli testované v talianskom laboratóriu v meste Modena. V tomto laboratóriu sa zvyčajne skúmajú archeologické nálezy z obdobia starovekého Ríma.

Ruiny, ktoré sa nachádzajú neďaleko mesta Medina-Sidonia, naznačujú, že centrálne sídlo oblasti bolo od mora obklopené obrannou stavbou hrubou až 75 metrov. Letecké snímky zobrazujú piesočné duny na mieste, kde bola masívna stena zničená obrovským prílivom vody. Tá zničila celé mesto. Odborníci dospeli k záveru, že na mieste došlo k niekoľkým tsunami. Prvé z nich malo územia zachvátiť okolo roku 1500 pred našim letopočtom, druhé potom okolo roku 200 nášho letopočtu. Táto prírodná katastrofa tak ostrov spolu so sídlami zaplavila.

Podľa Ackersa je Atlantída považovaná za výmysel, pretože sa počas storočí k Platónovej verzii pridalo mnoho fantastických detailov, ktorým možno len ťažko uveriť. V skutočnosti však nie je nič zvláštne na tom, že v Európe existoval starobylý a dobre rozvinutý mestský štát, ktorý bol zničený v dôsledku prírodnej katastrofy.

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov