TOP 10

7 vecí, ktoré vodiči neznášajú na nevodičoch

7 vecí, ktoré vodiči neznášajú na nevodičoch

videní: 4.3K

Len 7 vecí, ktoré vodiči neznášajú na nevodičoch? Je ich oveľa viac, však? V prvom rade podotknem, že nevodič nie je úplne správny pojem. Mám na mysli chodcov, cyklistov a iných účastníkov, ktorí sa pohybujú po cestách inak, ako motorovými vozidlami.

1. Cyklista, ktorý si myslí, že ide v aute

Neskutočne ma vie vytočiť cyklista, ktorý ide uprostred jazdného pruhu, namiesto toho, aby využil krajnicu (alebo pravý okraj cesty). Veľa z nich si neuvedomuje, že ich môže auto zniesť na druhý svet. Takmer nikdy majú prehľad o tom, čo sa za nimi deje. A to nevravím o víroch vzduchu od nákladných áut a autobusov, ktoré ich môže zneistiť a po prechode autobusu sa natlačia ešte viac do jazdného pruhu. Áno, chápem… Na krajnici je špina, prach, kamienky, ale život máte len jeden.

 

2. Chodci v blízkosti prechodu

Snaha vodičov urýchliť chodcom presun cez cestu u nás nie je zakorenená. Napriek tomu na nich berieme ohľad a veľa z nás ich cez prechod často púšťa. A potom príde tá situácia. Niet týždňa, aby som to nezažil. Chodec sa rozhodne prechádzať cez cestu pár metrov vedľa prechodu. To je doslova drzé a nezodpovedné!

 

3. Korčuliari

Chodci, cyklisti… Relatívne „úzki“ účastníci premávky. Ale taký korčuliar. Ten keď sa poháňa aj rukami, potrebuje 2 – 3 metre. A nedajbože, keď sú vedľa seba dvaja… K tomu slúchadla na ušiach a absolútne ich netrápi, čo sa za nimi deje. Korčuliar je podľa zákona chodcom! Platia preň rovnaké pravidlá ako pre peších (ak nemajú na výber, po ceste by mali ísť oproti autám).

 

4. Neosvetlení a bez vesty

Ranné hodiny v blízkosti napr. ešte funkčných družstiev sú mimoriadne nebezpečné. Kŕmiči, dojiči na svoju bezpečnosť nemyslia a presúvajú sa po ceste v čierno čiernej tme absolútne bez osvetlenia a odrazových plôch. Stačí, že v blbej chvíli ide oproti auto a chodca nemusíte vidieť.

 

5. Nebojácni a neohroziteľní

„Však vodič ma vidí a isto zastaví“. Omyl! Takto to nefunguje a nikdy fungovať nebude. Chodci a cyklisti by si to mali uvedomiť. Zmena zákona o absolútnej prednosti chodcov túto myšlienku ešte viac posilní a môžeme sa tešiť na ešte väčší chaos na cestách.

 

6. Skracovanie cesty cez protismer

Typické pre zastavané oblasti, kde je chodník iba po jednej strane. Namiesto toho, aby chodec spravil pár krokov navyše a šiel bezpečne kolmo z jednej strany na druhu (ako po ramenách pravého uhla), tak si to veľmi rad strihne po vnútornom okraji (a ocitne sa v jazdnom pruhu protiidúcemu vodičovi), kde je v tom najlepšom prípade vysoký plot a už sa nemá kde vyhnúť. Ak vodič správne nezareaguje, má ten slabší smolu…

 

7. Ako húsky po dvore…

Čo vraví ešte platný zákon? „Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách.“ V živote som nevidel, aby pár jednotlivcov na seba svojvoľne počkalo a spoločne vstúpilo na cestu. Vy snáď áno?

Zdroj: topspeed.sk | topdesat

Článok vznikol v spolupráci s motoristickým portálom topspeed.sk

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov