Video

Vyložené nohy na palubnej doske môžu mať fatálne následky!

Vyložené nohy na palubnej doske môžu mať fatálne následky!

videní: 7.0K

K napísaniu článku ma inšpirovalo “letné” pozorovanie spolujazdcov v mestách, napr. pri zastavení na semafore. Často vídam namiesto bezpečnej a predpísanej polohy sedenia jednu alebo obe vyložené nohy na palubnej doske a sedadlo posunuté neprirodzene vzadu… Priznávam, že toto je vo väčšine prípadov neresť našich nežnejších polovičiek. A ak už ide o chlapského zástupcu, ten si nohy vyloží rovno cez otvorené okno, čo je rovnako nebezpečné… V oboch prípadoch protagonisti riskujú vážne až fatálne zranenia a to aj pri veľmi nízkych rýchlostiach!

Pozri tiež:
Je úder blesku do auta pre posádku nebezpečný?

 

Vyložené nohy na palubnej doske = nebezpečná pasca

Musím sa priznať, že vyložené nohy na palubnej doske som ťažko chápal a tak som si to skúsil v zaparkovanom aute. Pohodlie? Ani nie, mám dlhé nohy. A v momentálnych teplách to nie je nič príjemné, rozpálená palubná doska robí svoje. Vykladanie bosých nôh na prístrojovku nechápem, možno mi to niekto z nežnejšieho pohlavia v komentároch vysvetlí. Každopádne sedliacky rozum hovorí, že ide o veľmi nebezpečnú polohu v aute. Vedzte, že ak sa vám aj pri nízkom tempe podarí dopravná nehody (ktorú nemusíte spôsobiť vy, spomeňte si na kopu bláznov na cestách), a nebodaj pri nej vystrelí airbag, spolujazdec, ktorý bude mať nohy na prístrojovej doske, riskuje veľmi vážne poranenia a dokonca aj smrť. Áno, až o tak vážnu situáciu ide. Bezpečnostné systémy v aute fungujú len pri správnom sedení a zapnutých bezpečnostných pásoch.

minulosti medializovaný prípad ženy, ktorej vystrelený airbag vymrštil vyloženú nohu do tváre, pričom jej zlomil nos a ruku, je len jeden z mnohých. Zároveň mala žena vykĺbenú a zlomenú nohu a trvalé zdravotné následky. A to je ten lepší prípad. Sú aj nehody s nohami na palubovke, pri ktorých môžu osoby skončiť s ochrnutím spodných končatín prípadne si po ne príde zubatá. Týmto horším prípadom bola žena, ktorej noha spôsobila vážne poranenia hlavy a hrudníka, pri ktorom došlo k roztrhnutiu perikardu srdca. Pozrite si videá, čo spraví nehoda s vyloženými nohami spolujazdca.

 

Zakážte vyložené nohy na prístrojovej doske

Ako vodič máte na výber, či budete podobné správanie spolujazdcov tolerovať. Je príjemné pozerať sa na fajn ženské nohy, nezabúdajte však, že s trochou zveličenia ide v premávke stále o život. Tak, ako dokážete pasažierom prikázať používanie bezpečnostných pásov na zadných sedadlách, môžete zakázať vyložené nohy na prístrojovej doske. Ste vodič, v aute platia vaše pravidlá a tak to má byť. V druhom prípade treba počítať s tým, že pri prípadnej dopravnej nehode, ktorá nemusela byť vôbec vážna, môže spolujazdec skončiť s vážnymi až fatálnymi následkami.

Zdroj: driveit.sk | topdesat

Článok vznikol v spolupráci s motoristickým portálom driveit.sk

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov