Zaujímavosti

Moderné technológie konečne dokážu objasniť záhady staroveku

záhady staroveku

videní: 4.0K

Aj v dnešnej dobe predstavujú ikonické staroveké pamiatky výzvu pre modernú archeológiu. Hranice našej fantázie už nie sú prekážkou, pretože vďaka počítačovej animácii rekonštruujeme podobu antických chrámov, ale aj ich obyvateľov. Milióny turistov rok za rokom obdivujú monumentálnosť pohrebiska egyptských faraónov, tajomné sochy na Veľkonočných ostrovoch a mnoho ďalších. Odhaliť zvyšné záhady staroveku sa pokúsi tím archeológov z programu Zničená minulosť (Blowing Up History), ktorý sa vracia na Discovery Channel v tretej sérii už 23. augusta o 22:00. Poháňa ich snaha pochopiť myslenie našich predkov, a zároveň zachovať tieto architektonické klenoty pre ďalšie generácie.

Archeológia ako vedný odbor vstúpila do modernej doby, ktorá sa prejavila predovšetkým príklonom k nedeštruktívnym metódam bádaní oproti predtým rozšírenejším metódam deštruktívnym. Výskum dnes stále poháňa túžba po zásadných vedeckých prielomoch, zároveň ale kladie zvýšený dôraz na zachovanie pamiatok v ich pôvodnej podobe. Dokonalejšie lietadla a stále častejšie využívanie dronov zvýšilo komfort diaľkového prieskumu Zeme, masovo používané sú bezdrôtové detektory kovov alebo rôzne modely georadarov, ktoré v posledných rokoch čoraz častejšie využívajú snímacie technológie X-Ray alebo LIDAR. Ten bol využitý napríklad aj pri mapovaní zaniknutých sídiel na Šumave. Dokážu moderné technológie odhaliť záhady staroveku?

Mnoho metód si archeológie vypožičala z iných odborov – detektory aj radary slúžili pôvodne vojenské účely. Filmový a televízny priemysel sa stal závislým od počítačovej animácie – CGI modeláciu vďačíme za nezabudnuteľné filmové zážitky, pretože kto si dokáže predstaviť Hru o tróny (Game of Thrones) bez drakov či veľkolepých bitiek?

Ak počas leta zavítate do egyptskej metropoly Luxor, je návšteva Údolia Kráľov povinností. Najznámejšie časť tébsky nekropole poskytla miesto poslednému odpočinku mnohých faraónov kedysi najimpozantnejšej svetovej ríše. Lokalita už prilákala veľa lovcov pokladov, milovníkov tajomstiev i svetoznámych archeológov a egyptológov. Aj cez to je odkrytých a zdokumentovaných hrobiek stále menšina – len 11. Aj napriek veľkým úspechom, z ktorých spomeňme Carterov objav hrobky kráľa Tutanchamóna, sa zástupom vedcov podarilo odkryť iba špičku ľadovca.

Na nemenej tajomné skulptúry narazíte aj pri návšteve Veľkonočných ostrovov. Sochy Moai vždy vyvolávali veľa otázok. Prečo majú niektoré na hlave posadený červený klobúk puká? Ako je možné, že jediná socha – Moai Tukuturi – kľačí, zatiaľ čo všetky ostatné sedia? Niektoré objasnil nórsky bádateľ Thor Heyerdahl, ktorému pri výskume presúvaní sôch po ostrovoch zdarne sekundoval český vedec Pavel Pavel. Za pomoci domorodcov dokázali, že k prevozu sôch z A do B bolo v skutočnosti potreba rádovo menej ľudí, než sa pôvodne myslelo. Existencia sôch Maoi je úzko prepojená s kultom predkov vtedajších polynézskych civilizácií. Konkrétne symbolika však zostáva naďalej zahalená tajomstvom.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov