TOP 10

Toto sú tie najextrémnejšie železnice na svete

železnice

videní: 6.9K

Za každým technickým zázrakom je ukrytá ľudská zvedavosť . Práve vďaka tejto zvedavosti bolo možné vytvoriť tieto výnimočné železnice.

Železničná trať na Slovensku patrí medzi tie lepšie, hoci na naše železnice stále ustavične nadávame. Pri pohľade na extrémne preplnené vlaky v Indii sa naozaj nemáme na čo sťažovať. No to samozrejme neznamená, že nemôže byť lepšie. Dôkazom je týchto 6 technologicky skvostných železníc, ktoré sa nachádzajú všade po svete.

 

1. Crossrail, Anglicko

Železničná trať Crossrail je vo výstavbe od roku 2009 a nachádza sa v Anglicku. Jej kompletná dĺžka bude po dokončení úctyhodných 118 km a  prepojí Londýn, Berkshire, Buckinghamshire a Essex, s cieľom odľahčiť už existujúcu a vyťaženú železničnú sieť v Londýne. Centrum železničného spojenia Crossrail bude tvoriť 21 km dvojitých tunelov, ktoré sa nachádzajú aj pod riekou Temža, a prepájajú Paddington v centre Londýna a Abbey Wood v juhovýchodnej časti mesta. Prvá časť tohto projektu by sa mala otvoriť už v decembri 2018.

 

2. Schwebebahn Wuppertal , Nemecko

Závesná železnica Wuppertal, tak tiež známa ako Schwebebahn porušuje základné ponímanie tradičnej železničnej trate. Bola navrhnutá Eugenom Langenom a bola otvorená v roku 1901. Unikátny systém sa skladá z vlakovej súpravy, ktorá visí pod koľajnicami. Presne naopak, ako sme zvyknutí. Práve táto železnica je typickým znakom nemeckého mesta Wuppertal. Samotná dráha je zavesená vo výške od 8 do 12 metrov. Dráhu tvoria oceľové rámy a takmer 500 stĺpov a mostíkových častí. Trať od roku 1997 až po rok 2013 prešla mnohými úpravami, ale aj tak patri medzi najstaršiu vyvýšenú železnicu s visiacími vozňami na svete.

 

3. Nariz del  Diablo, Ekvádor

V roku 1899 začali pracovať na prvej železničnej stanici v Ekvádore. Plán bol spojiť pobrežné mesto Guayaquil s hlavným mestom Quito, umiestneným na vysočine krajiny. Skoro o desať rokov neskôr bola železničná trať dokončená. Dnes sa železničná trať používa a poskytuje krásne  pohľady na krajinu. No pri pohľade na ňu ti zaručene stuhne krv v žilách. Presvedč sa sám:

 4. Viadukt Gokteik, Mjanmarsko

Viaduk Gokteik sa nachádza v Nawnghikio v Mjanmarsku (neoficiálne známe ako Barma). Ide o zaujímavý most tiahnuci sa nad hustým porastom tropickej vegetácie. Prepojenie miest Lashio a Pyin Oo Lwin sa datuje na rok 1900. Železnicu dokončila Britská ríša, ktorá ju postavila pomocou dovezených materiálov spoločnosti Pennsylvania Steel Company. Viadukt je 102 metrov vysoký a dlhý  689 metrov a podopiera ho 15 veží.

 

5. Pamban Bridge, India

Pambanský most bol otvorený vo februári 1914. Železničný most spája mesto Rameswaram na ostrove Pamban s pevninou Indie, je dlhý skoro 2 km a je postavený vo výške 41 metrov nad morom. V polovici sa most otvára, aby mohli prejsť nadrozmerné lode.

 

6. Stoosbahn, Švajčiarsko

Železnica Stoosbahn bola otvorená 15. decembra minulého roka, po niekoľkých rokoch práce za neuveriteľných 52 miliónov švajčiarskych frankov (49 miliónov eur). Lanová dráha, ktorá spája údolie s horským strediskom Stoos, sa nachádza v kantóne Schwyz. Extrémna je pre neuveriteľné stúpanie až 110 %! Aby ale pasažieri stúpanie nepocítili, vyvažuje sa v kabíne podlaha do roviny.

Zdroj: yesterday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov