Zaujímavosti

Historické udalosti, ktoré sa odohrali inak: Julius Caesar a piráti

Julius Caesar

videní: 72.9K

Julius Caesar je jednou z najvýznamnejších postáv zrodu rímskej republiky a jej transformácie na monarchiu. Je to historická postava, bez ktorej by nemohli existovať učebnice dejepisu. No okolo Caesara koluje jedna historka, o ktorej si možno nevedel.

Julius Caesar sa narodil v roku 100 pred naším letopočtom. Niektoré zdroje uvádzajú rok 102 pred naším letopočtom. Hoci jeho rodina bola aristokratická a mala patricijský pôvod, nemala vplyv na vtedajšie politické dianie. O detstve Caesara toho veľa nie je známe, no bolo poznačené obdobím zmätku v rímskych dejinách. Jeho otec v roku 85 pred naším letopočtom zomrel a Julius Caesar sa tak stal hlavou rodiny. Ako 17-ročný sa oženil s Corneliou.

Vtedajšia politická scéna bola značne „rozpoltená“. V rokoch 91 až 88 pred naším letopočtom prebiehala spojenecká vojna medzi Rímskom a jeho talianskymi spojencami. V rovnakej dobe ohrozoval ríšu aj pontský kráľ Mithridatés. Za nepokoje vo vnútri krajiny mohli frakcie šľachtických optimátov (optimats) a ľudových populárov (populares). Caesarov strýko Marius bol na čele populárov a proti nemu boli aristokrati pod vedením Cornelia Sulla.

Tieto dve strany nakoniec uzavreli mier, no výsledkom bola samozvaná Sullova diktatúra. Nasledovali krvavé proskripcie, teda zoznamy nepriateľov štátu, ktorí mali byť potrestaní trestom smrti. To znamenalo smrteľné ohrozenie aj pre Caesara. Okrem kňazského úradu prišiel aj o dedičstvo a veno svojej manželky. Zachránil mu život len zásah jeho matky, ktorá podporovala Sullu. Ten mu údajne poskytol milosť, no len veľmi neochotne.

Caesar sa rozhodol pripojiť k vojsku v Ázii a do Ríma sa nevrátil. Pri obliehaní mesta Mytilény (na gréckom ostrove Lesbos) bol vyslaný do Bithýnie (dnešné Turecko), aby požiadal kráľa Nikoméda o námornú vojenskú podporu. O niečo neskôr sa zúčastnil bojov s pirátmi v Kilíkii (dnešné Grécko). Julius Caesar sa odvážil vrátiť do Ríma až po Sullovej smrti v roku 78 pred naším letopočtom. Keďže ho ale diktatúra pripravila o dedičstvo, musel sa uskromniť s malým domom na Subure (mestská časť Ríma).

Julius Caesar mal dar reči a všimli si to aj Marcus Aemilius Lepidus, ktorý s jeho pomocou chcel spustiť prevrat, alebo aj samotný Marcus Tullius Cicero, vtedajší najväčší rétor, ktorý prehlásil: „Nájde sa niekto, kto ovláda lepšie ako Caesar schopnosť hovoriť?“ Aby Caesar zdokonalil svoju schopnosť, odcestoval v roku 75 pred naším letopočtom na Rhodos, kde študoval filozofiu a rétoriku u slávneho učiteľa Apollónia Molóna.

A práve počas plavby Egejským morom sa odohrala historka, ktorá je predmetom dnešného článku. Caesar bol unesený pirátmi a následne bol zadržaný ako väzeň v oblasti Dodekanéskeho súostrovia (Grécko). No Julius Caesar sa nesprával ako obyčajný väzeň. Ani zajatie ho totiž nepripravilo o sebavedomie. Piráti zaňho požadovali výkupné 20 talentov (1 talent približne 20 – 40 kg zlata) zlata. To ale Caesara do špiku kostí urazilo a prehovoril pirátov, aby zaňho požadovali minimálne 50 talentov zlata. Caesar si pirátov získal vďaka svojmu daru reči. Pirátom prednášal básne a piesne, ktoré sám napísal, a zúčastňoval sa ich telesných cvičení. Navyše ak chcel spať a piráti boli hluční, poslal za nimi poslíčka, aby sa stíšili. Dokonca s nimi žartoval, že keď ho prepustia, dá ich všetkých do jedného popraviť.

Po jeho prepustení zhromaždil loďstvo a začal pirátov prenasledovať, až kým ich nedolapil. Správca provincie v Pergame ich ale odmietol popraviť, a tak sa Julius Caesar rozhodol predať ich do otroctva. To by ale nebol rímsky cisár, ak by nedodržal svoje slovo, ktoré pirátom dal. A tak sa pre nich neskôr vrátil a dal ich na vlastnú zodpovednosť ukrižovať. Počas jeho zajatia to piráti pokladali za žart, no Julius Caesar ich rýchlo vyviedol z omylu. 🙂

NENECHAJ SI UJSŤ OSTATNÉ ČASTI SERIÁLU

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov