TOP 10

10+ faktov, ktoré zmenia tvoj pohľad na svet

pohlad na svet

videní: 7.7K

Celkovo má náš svet približne 8 miliónov vedcov. Za predpokladu, že každý z nich pracuje v oblasti výskumu 10 rokov, je logické, že každý deň prídu so stovkami nových objavov…

…no napriek tomu existuje mnoho vecí, ktoré stále nevieme. 🙂

1. Leňochody dokážu zadržať dych na 40 minút

fakty_pohlad_na_svet_2

Títo cicavci, ktorí sú známi svojim lenivým spôsobom života, plávajú naozaj radi. Rýchlosť leňochoda na zemi dosahuje približne 2 metre za minútu, no plávať dokáže až 5-krát rýchlejšie! Vzhľadom na ich pomalý metabolizmus dokážu zostať bez vzduchu až 40 minút.

 

2. Najnebezpečnejšia krajina na svete je Vatikán

fakty_pohlad_na_svet_1

Tento prekvapivý paradox sa vyskytol v dôsledku spôsobu výpočtu kriminality: počet trestných činov, ktoré sa udejú počas jedného roka, sa podelia počtom obyvateľov.

Napríklad v roku 2006 bolo vo Vatikáne 492 obyvateľov, pričom počet zločinov registrovaných na jeho území dosiahol 827. V dôsledku toho bola na území najvyššia štatistická miera zločinu na svete – 1,68 prípadov na obyvateľa.

 

3. Ľudský jazyk nemá zóny, na ktorých rozoznáva rôzne chute

fakty_pohlad_na_svet_3

Všetci sme o tom počuli. Na špičke jazyka cítime sladké chute a kyslé chuťové poháriky sa nachádzajú na zadnej strane jazyka. Avšak chuťová mapa jazyka je obyčajný mýtus. Rôzne chuťové poháriky, ktoré rozoznávajú rôzne chute, sa v skutočnosti nachádzajú na celom jazyku. Ilúzia zón je spôsobená prevalenciou niektorých podobných chuťových pohárikov na určitých miestach jazyka.

 

4. Psy dokážu rozoznávať farby

fakty_pohlad_na_svet_4

Ak si si myslel, že psy vidia svet čiernobielo, vyvedieme ťa z omylu. Starý mýtus o dvojfarebnom videní odhalili ruskí vedci. Experiment založený na rozpoznaní plných a prázdnych misiek rôznych farieb ukázal, že naše domáce zvieratá dokážu rozoznávať modrú a žltú farbu. Na druhej strane, nedokážu rozpoznať rozdiel medzi zelenou a červenou farbou.

 

5. Svet má aspoň troch Santa Clausov

fakty_pohlad_na_svet_5

V Spojených štátoch amerických, konkrétne v štátoch Georgia, Arizona a Indiana, sa nachádzajú mestá s názvom Santa Claus. Hádaj, čo je hlavným lákadlom turistov a symbolom týchto miest. 🙂

6. Ovce sa po strihaní navzájom nespoznávajú

fakty_pohlad_na_svet_7

Každé stádo oviec má svoju vlastnú hierarchiu, ktorá závisí od pohlavia a veku. Alfa-jedince majú najlepšie miesta pri koryte alebo počas oddychu a dokážu ovplyvniť správanie ostatných oviec. Túto rutinu ale narúša strihanie oviec, výsledkom čoho je podnietenie revolúcie. Lídri stratia svoj status a musia bojovať, aby všetkých ubezpečili, kto je hoden byť na vrchole.

 

7. Na Netwonovu hlavu jablko v skutočnosti nepadlo

fakty_pohlad_na_svet_6

Isaac Newton bol jednoducho svedkom pádu ovocia, ktoré podnietilo vytvorenie Newtonovho zákona univerzálnej gravitácie. Pád jablka spôsobil, že anglický fyzik sa zamyslel nad tým, prečo všetky majú rovnakú trajektóriu. William Stukeley, vedcov životopisec, to spomenul vo svojej knihe Memoáre o živote Isaaca Newtona.

 

8. Zmena pozadia dokáže znížiť úroveň stresu

fakty_pohlad_na_svet_8

Ak trpíš stresom, je potrebné zmeniť prostredie. Toto pravidlo sa môže uplatniť aj pri tvojom notebooku alebo mobilnom telefóne. Nový obrázok na pozadí môže znížiť úroveň tvojho stresu a zvýšiť produktivitu. Fotografie prírody sú považované za najúčinnejšie, zatiaľ čo geometrické vzory a fotografie z mesta majú skôr opačný efekt.

 

9. Gorily pradú ako mačky

fakty_pohlad_na_svet_9

Nielen, že naši miláčikovia dokážu vydávať špecifický zvuk, ktorému hovoríme pradenie. Dokážu to aj nasledujúce zvieratá: gorily, lemury, morské prasatá, medvede, líšky, hyeny, králiky a veveričky. Gorily dokonca pradú pri jedle.

 

10. Ľudské oko dokáže v úplnej tme rozoznať svetlo zo sviečky vzdialenej 40 kilometrov

fakty_pohlad_na_svet_10

Maximálna vzdialenosť, pri ktorej tento experiment nie je ovplyvnený zakrivením Zeme, je približne 5 kilometrov. V skutočnosti ale ľudia dokážu vidieť omnoho ďalej: ak by bola naša planéta plochá, v úplnej tme by sme dokázali rozpoznať plameň sviečky na vzdialenosť viac ako 40 kilometrov.

 

11. 1 tona mobilných telefónov obsahuje viac zlata ako 1 tona zlatej rudy

fakty_pohlad_na_svet_11

Podľa ekológov sú výsledkom spracovania jednej tony zlatej rudy 1 – 2 gramy zlata. Rovnaké množstvo drahého kovu ale dokážeš získať spracovaním všetkých zlatých častí približne 41 mobilných telefónov. Jedna tona telefónov obsahuje takmer 300 gramov zlata. Cena mobilných zariadení je ale príliš vysoká na to, aby bol tento proces ťažby zlata nákladovo efektívny.

Zdroj: BrightSide | The Young Pope/HBO | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov