Zaujímavosti

Keď sa z jedla stane prekliatie, ktoré zabíja

prekliatie

videní: 6.8K

Potrava – jeden z predpokladov pre správne fungovanie ľudského organizmu, vstupný faktor riadneho priebehu metabolických procesov. Po psychickej stránke prispieva k energeticky lepšiemu životu oslobodeného od stresu. Jedlo ale nie je len potrava. Jedlo je hobby, jedlo je životný štýl, jedlo je biznis, je to mana. Sprevádza každého z nás deň za dňom. Keď sa ale tento každodenný sprievodca stane posadnutosťou a neodbytnými nepriateľom, z jedla sa stane prekliatie.

Muj 300kg zivot_S6_TLC

Britský dramatik G. B. Shaw údajne povedal, že žiadna láska nie je tak naozajstná ako láska k jedlu. Lenže fanatická láska nás môže aj zabiť. Súčasná zrýchlená doba nás obyčajných smrteľníkov nešetrí, naopak nám vrchovatou mierou dopriava civilizačné choroby ako sú stres či obezita. Ani jeden z týchto stavov neradno podceňovať. Život ohrozujúca obezita je fenoménom, ktorý neničí chorého iba fyzicky, ale aj psychicky a sociálne. Televíznej reality šou Môj 300 kg život sa dlhodobo snaží dať nádej nielen jej priamym účastníkom, ale napríklad aj chorým divákom tým, že rozprúdi debatu, ponúkne riešenie a predovšetkým odbúra stigmy, s ktorými sa obézni musia dennodenne vysporiadavať.

Muj 300kg zivot_S6

V osemnástich nových dieloch bojujú o svoje zdravie a o prežitie hrdinovia zo skutočného sveta. V tejto situácii je potrebné bojovať opatrne a trpezlivo postupovať malými krôčikmi. Prvou métou je úspešné zvládnutie operácie gastrického bypassu, ktorá spočíva v rozdelení žalúdku na dve časti v podstate za účelom jeho zmenšenia. Na ceste k cieľu ako vždy pomáha špecialista v obore laparoskopických operácií – doktor Younan Nowzaradan, ktorý sa obezite venuje vyše štyridsať rokov a rukami mu prešli už desiatky pacientov. Spomínaný zákrok zmenšenie žalúdka je rizikový, zostáva však najúčinnejším chirurgickým riešením tejto choroby a je to v zásade rutinná operácia.

„Morbídna obezita je komplexný fyzický a psychologický stav utváraný mnohými prvkami. To, že si sami pacienti neuvedomujú, do akej miery je fyzickej povahy a do akej miery je daná psychikou, je najväčšou prekážkou pre úspešnú terapiu. Mnohí si odmietajú priznať, že majú citovú alebo kompulzívnu psychologickú poruchu, ktorá ich núti sa prejedať,“ vysvetľuje chirurg a pripomína, že operácia síce nutkavú potrebu jesť môže zmierniť, najväčší kus práce ale čaká pacienta samotného. To, samozrejme, predstavuje nesmiernu psychickú záťaž – chorý človek sa musí vyrovnať s deštrukciou sociálnych väzieb k svojim najbližším, aj s tým, že je závislý od druhých. A naopak pacientovi blízki musia vstúpiť do úlohy morálnej opory a zmieriť sa s tým, že časť svojho života obetujú človeku, na ktorom im záleží.

Šiesta séria populárnej televíznej série v tomto smere ponúkne veľmi silný a tragický príbeh Roberta Büchela a jeho partnerky. Robert v rámci relácie podstúpil práve operáciu žalúdočného bypassu, vďaka ktorej sa mu tiež podarilo schudnúť takmer 100 kg. V novembri minulého roka však vo veku 41 zomrel na zástavu srdca. Zanechal po sebe oddanú snúbenicu Kathryn: „Povedal mi: Cítim, že sa nedožijem rana. Milujem ťa a vždy budem. Prišla som o najlepšieho kamaráta a človeka, s ktorým som chcela stráviť zvyšok svojho života.“ Tragický skon Roberta Büchela je smutným dokladom toho, že obezita naozaj môže mať fatálne následky. Hoci sa zo všetkých síl snažil so svojou chorobou bojovať, ukázalo sa, že v niektorých prípadoch odhodlanie predsa len nestačí.

Janine 2

Reality show, ktorá pôvodne ašpirovali len na to byť kronikou životných peripetií niekoľkých jedincov, sa vďaka diváckemu záujmu a obľube stala skôr antológiou radu ľudských osudov. Ako taká zaberá už šiestym rokom v programovej schéme TLC tradičné a dominantné miesto.

Šiestu sériu reality šou Môj 300 kg život ponúkne českému a slovenskému publiku stanica TLC od štvrtka 5. apríla 2018 od 21:00.

 

Zdroj: TLC /  topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov