Foto

Mramor sa kúzlom zmení na krásne letné šaty! Neveríš?


videní: 5.8K

Neuveriteľné mramorové diela ti vyrazia dych! Mramor je naozaj ťažká hornina. Avšak tieto umelecké sochy vyzerajú, že sú úplne ľahké. Za všetkým stojí sochár, ktorý svojím umením dokázal nemožné.

mramor

Mramor alebo kryštalický vápenec je premenená hornina skladajúca sa z 95 % kryštálov karbonátov, najčastejšie kalcitu (CaCO3). Zvyšných 5 % tvoria rôzne silikáty, ílovité hmoty, limonit, grafit, prípadne aj ďalšie minerály a organické látky, ktoré zafarbujú pôvodne biely mramor. Tak vzniká naozaj zaujímavý a pre mramor charakteristický vzhľad.

Na Slovensku sa vyskytujú viaceré druhy mramoru. V Ochtinej sa vyskytuje biely mramor. V jeho formácii je vyvinutá i Ochtinská aragonitová jaskyňa. Na Liptove je z oblasti Iľanovskej doliny a z Gemera pri Turni nad Bodvou známy tmavý mramor. Zo Západných Karpát je známy taktiež svetlý a ružovkastý, miestami páskovaný mramor. Pri Tuhári neďaleko Lučenca – tzv. tuhársky mramor. Kryštalické vápence sa nachádzajú v Slovenskom rudohorí a v Malých Karpatoch. Kryštalické vápence sú známe z okolia Bacúcha, Šumiaca, Kráľovej hole a z tzv. pliešovského ostrova uprostred neovulkanitov pri obci Pliešovce, v okolí Banskej Štiavnice. Z pásma jadrových pohorí sú mramory známe z niektorých lokalít v pohorí Tribeč.

 Edinburgský akademický sochár Alasdair Thomson zmenil chladný kameň na fascinujúce kúsky oblečenia. Vyzerajú, akoby viali vo vetre. Ľahučké biele letné šaty si máš chuť hneď obliecť a ukázať sa v nich celému svetu. Značkové tenisky sú krajšie ako originál. Vo svojej práci umelec perfektne zvládol nie len veľkoplošné vytesávanie, ale aj detailné prvky každej jednej sochy.

Alasdair vyštudoval v Taliansku. Taktiež získal titul  z histórie umenia na univerzite v Edinburgu. Veľmi ho zaujala drapéria a spôsob, akým sa látka prehýba. Je to téma, ku ktorej sa rád vracia. Fascinuje ho. Svoje sochy vytvára dokonca aj na zákazku a môžeš si ich kúpiť aj ty. Stačí kliknúť na jeho stránku, kde nájdeš celé jeho portfólio (tu).

TOPdesať ti ukáže, aké kúzla dokáže robiť svojimi rukami tento neuveriteľný umelec.

1.

mramor

2.

mramor

3.

mramor

4.

mramor

5.

mramor

6.

mramor

7.

mramor

mramor

8.

mramor

9.

mramor

10.

mramormramor

11.

mramor

12.

mramor

13.

mramor

14.

mramor

15.

mramor

Zdroj: Alasdair Thomson / Wikipédia / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov