TOP 10

15 najväčších vecí na svete, ktoré vytvorila matka príroda

15 najväčších vecí

videní: 14.5K

Niekedy boli časy, keď náš svet ovládali oveľa väčšie živočíchy a rastliny ako dnes. Avšak aj dnešná príroda nás môže prekvapiť svojimi obrovskými výtvormi. Pri týchto veciach sa budeš cítiť veľmi maličký a bezbranný: 15 najväčších vecí, ktoré stvorila matka príroda.

 

15. Sekvoja

Tieto stromy sú najväčšími vecami na tejto planéte (podľa objemu). Môžu vyrásť až do výšky 83 metrov a priemeru 8 metrov.

 

14. Amphicoelias

Amphicoelias je najväčšie zviera, ktoré kedy žilo na Zemi. Tieto bylinožravé dinosaury žili pred 145-161 miliónmi rokmi. Dorastali až do dĺžky 58 metrov. Jeden stavec tohto zvieraťa meral neuveriteľného 2,5 metra.

 

13. Titanoboa

Titanoboa je blízkym príbuzným boa s tým rozdielom, že je oveľa väčší. Titanoboa žil na našej planéte pred 58-61 miliónmi rokmi a meral až 13 metrov. Pytón mriežkovaný, ktorý ešte stále žije na našej planéte, môže merať až 7,5 metra.

 

12. Chlebovník (Jackfruit)

Chlebovník je najväčším ovocím na svete, ktoré rastie na strome. Na dĺžku meria až 90 cm a jeho priemer je približne 50 cm.

 

11. Argentavis

Argevantis žil pred 5-8 miliónmi rokmi. Je to jeden z najväčších vtákov v histórii sveta. Rozpätie krídel mohlo dosiahnuť až 7 metrov. Tento vták sa živil hlodavcami.

 

10. Hang Thiên Đường

Údajne ide o najväčšiu jaskyňu na svete. Objavená bola v roku 2005, ale preskúmaná až v roku 2010. Je dlhá 31 km, vysoká 100 metrov a široká 150 metrov. V jaskyni sa nachádza podzemná rieka.

 

09. Raflézia

Raflézia je najväčší kvet na Zemi. V priemere meria viac ako 100 centimetrov. Tento kvet je tiež známy pre svoju charakteristickú „vôňu“, ktorá pripomína zhnité mäso.

 

08. Jeleň obrovský

Jeleň obrovský sa prvýkrát objavil pred 2 miliónmi rokmi. Keď sa však začali lesy rozrastať, tieto obrovské jelene zanikli, pretože ich veľké parohy (široké viac ako 5 metrov) im znemožňovali sa pohybovať cez hustý les.

 

 

07. The Humongous Fungus

Jeden z najväčších živých organizmov na Zemi. Zaberá až 8,4 kilometrov štvorcových v národnom parku Malheur v Oregone. Väčšinou raste skrytý v podzemí.

 

06. Merostomes

Merostom je najväčším známym článkonožcom, ktorý kedy žil na Zemi. Mohol dorastať až do 2,5 metra a žil pred 248 – 510 miliónmi rokmi.

 

05. Veľká korálová beriéra

Veľká korálová bariéra je najväčšia samostatná štruktúra na svete, ktorú tvoria živé organizmy. Nachádza sa v Korálovom mori. Je dlhá až 2300 km a zaberá plochu 344.400 kilometrov štvorcových.

 

04. Gigantopitek

Gigantopitek bol najväčším primátom všetkých čias a žil približne pred miliónom rokov. Je ťažké urobiť určité závery založené na zriedkavých pozostatkoch. Vedci sa však domnievajú, že Gigantopitek rástol až do výšky 4 metrov a vážil približne 550 kilogramov. Živil sa najmä bambusom.

 

03. Quetzalcoatl

Quetzalcoatl žil pred 66 – 68 miliónmi rokmi. Bol to najväčší pterosaur a zároveň aj najväčšie lietajúce zviera v histórii našej planéty. Rozpätie krídiel dosahovalo až 15 metrov. Živil sa predovšetkým malými stavovcami.

 

02. Vráskavec obrovský

Vráskavec obrovský je momentálne najväčším žijúcim živočíchom na Zemi. Zároveň je aj najväčším zvieraťom v histórii Zeme. Vráskavec je dlhý 33 metrov a váži až neuveriteľných 150 ton. V 60. rokoch minulého storočia boli takmer všetky vráskavce zabité, prežilo iba 5.000. V súčasnosti ich nie je viac ako 10.000.

 

01. Sarcosuchus

Žil pred mnohými rokmi a je predchodcom terajšieho krokodíla. Meral až 12 metrov. Živil sa menšími dinosaurami, ktoré sa chodili napájať k rieke. Predpokladá sa, že svojim stiskom dokázal vyvinúť silu až 80 kN. Vo svojej dobe bol naozaj dominantným predátorom sladkovodného prostredia.

 

 

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov