Zaujímavosti

Dom z paliet? Nízkoenergetické bývanie, ktorého základným stavebným kameňom je recyklovaný materiál

Dom z paliet

videní: 15.1K

Ďalší projekt víťazného domu sa práve otvoril v Modrej lagúne: dom z paliet, na ktorý stačilo približne 800 kusov paliet. Tento inovatívny projekt bývania, ktorý bol vyvíjaný na viedenskej univerzite viac ako 10 rokov, je aktuálne vystavený na poprednom európskom výstavisku vzorových domov a stavebníctva Blaue Lagune.

01_aussen-tag-palettenhaus

Tento neobvyklý dom, postavený z 800 paliet, je prehliadkou udržateľnosti a ekológie: jeho základným stavebným materiálom je totiž produkt, ktorý sa zvyčajne spáli, akonáhle prestane plniť svoju funkciu v komerčných skladoch. Keď tieto palety doslúžia, zvyčajne sú spálené. Ako vysvetľujú dva vývojári domu, architekt Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer, práve to bolo ich základnou myšlienkou konceptu, ktorý vytvorili v priebehu ich štúdia na Technische Universität Wien pod vedením Prof. Karin Stieldorfovej. Niet divu, že tento zaujímaý projekt bol medzinárodne znaný: v roku 2007 vyhral prvú cenu spomedzi niekoľkých stoviek účastníkov z renomovaných európskych univerzít. Prvýkrát bol verejnosti predstavený dom z paliet  Architecture Biennale 2008 v Benátkach. Ide o nízkoenergetický plne konfigurovateľný dom s obytnou plochou 50 metrov štvorcových.

03_innen-emotion-palettenhaus

05_innen-frontal-palettenhaus

Avšak jednoduchá prezentácia tohto domu by bola podľa majiteľa a manažéra Blaue Lagune, Ericha Benischeka, príliš málo: “Chceme vytvoriť centrálny Co-Working-Space pre nadaných mladých ľudí z oblasti architektúry a interiérového dizajnu. Miesto stretnutia, výmeny, rozvoj spoločných myšlienok a projektov.” V súčasnosti sa vyvíja príslušná infraštruktúra a potrebné nástroje, ako napríklad digitálny rezervačný systém.

04_innen-perspektive-palettenhaus

Dom z paliet dokonale zapadá do firemnej stratégie spoločnosti Blaue Lagune, ktorej jednou z hlavných priorít je prezentácia výnimočných, nízkoenergetických a udržateľných architektonických kúskov a inovácií v oblasti výstavby, rekonštrukcie a stavieb moderného bývania. Okrem tohto projektu je ďalším zaujímavým príkladom napríklad LISI-Haus, solárny dom umiestnený v jazere areálu s rozlohou 52 metrov štvorcových od architekta Billa Lorenza.

06_innen-durchblick-palettenhaus

Zdroj: Blaue Lagune / topdesat
Fotografie: Blaue Lagune / Raidt-Lager, 2017

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov