TOP 10

10 najťažších jazykov na svete. Je medzi nimi aj slovenčina?

10 najťažších jazykov na svete

videní: 48.1K

Učiť sa cudzí jazyk môže byť aj zábava. Ak sa však budeš učiť niektorý z nasledujúcich jazykov, zrejme pri tom až toľko zábavy nezažiješ. Vraví sa, že si toľkokrát človekom, koľko cudzích jazykov ovládaš. Niektoré sa naučíš rýchlejšie a ľahšie, ostatné zasa pomalšie a ťažšie. Ak však nemáš veľkú trpezlivosť a to správne odhodlanie, tieto jazyky by si mal určite vynechať. Dnes si teda predstavíme 10 najťažších jazykov na svete.

Chorvátčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Chorvátčina je štandardizovaný rôznorodý srbochorvátsky jazyk a je jedným z úradných jazykov Európskej únie. Je založený na dialekte východnej Hercegoviny, ktorý sa stal základom mnohých ďalších jazykov vrátane Bosniančiny a Srbčiny.

Maďarčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Maďarčina je úradným jazykom v Maďarsku a rovnako aj v Európskej únii. Zároveň týmto jazykom hovorí aj menšia komunita obyvateľov u nás na Slovensku, Ukrajine, Srbsku a Rumunsku. Patrí k rodine uralských jazykov, ktoré obsahujú rovnaké zrozumiteľné dialekty.

Gaelčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Jazyk tiež známy ako Škótska gaelčina. Tento jazyk je pôvodom keltský a hovoria ním domorodci Škótska. V roku 1745 Anglicko tento jazyk potlačilo. Späť sa vrátil až v 70. rokoch minulého storočia. V súčasnosti sa vyučuje na školách a univerzitách. V gaelčine vychádzajú aj miestne noviny, či dokonca v tomto jazyku prebieha vysielanie v rádiu a televízii.

Japončina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Tento východoázijský jazyk je národným jazykom Japonska a zároveň ním hovorí viac ako 125 miliónov ľudí po celom svete. Je členom japonských jazykov a je považovaný za jeden z najťažších jazykov na svete. Je to spôsobené podobnosťou s Čínštinou a so zložitosťou vyjadrovania zdvorilosti.

Albánčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Patrí do indoeurópskej rodiny jazykov. Hovoria ním obyvatelia Kosova, Albánska, Bulharska a Macedónska. Týmto jazykom rozprávali staré komunity v Čiernej Hore, Taliansku a Grécku.

 

 

Islandčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Tento severogermánsky jazyk patrí do skupiny indoeurópskych jazykov. Islandčina bola po kolonizácii Ameriky vo veľkej miere ovplyvňovaná dánskymi a švédskymi jazykmi.

Thajčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Oficiálny národný jazyk Thajska. Patrí do skupiny Thajsko-kadejských jazykov. Polovica slov v thajčine pochádza z jazyka páli, khmerštiny a sanskritu. Thajčina je v podstate tónová a analytická a je známa svojou komplexnou ortografiou.

Vietnamčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Vietnamčina je národným a úradným jazykom Vietnamu. Rovnako je primárnym alebo sekundárnym jazykom mnohých etnických menšín. Väčšia vietnamských slov pochádza z čínštiny, avšak vietnamská abeceda, ktorá sa dnes používa je vlastne latinská abeceda. Je však upravená o niekoľko diakritických znamienok pre tóny a určité písmená.

Arabčina

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Dnešný arabský jazyk je potomkom klasického arabského jazyka, ktorým sa prvýkrát hovorilo už v 6. storočí. Tento jazyk sa používa v mnohých krajinách, ktoré sa tiahnu od Stredného východu až po Africký roh. Väčšina jeho hovorených odrôd je nezrozumiteľná a hovorí sa, že predstavujú sociolingvistický jazyk.

Čínština

10 najťažších jazykov na svete

www.list25.com

Čínština mná mnoho foriem, ktoré nie sú vzájomne zrozumiteľné. Týmto jazykom hovorí približne pätina celkovej svetovej populácie a považuje sa za jeden z najťažšie naučiteľných jazykov na svete. Štandardným čínskym jazykom sa hovorí v Čínskej ľudovej republike, v Číne (Taiwane) a v Singapure.

 

Slovenčina?

Nie je to tak dávno, čo sociálne siete bombardovala správa, že slovenčina je vďaka svojim pádom, vzorom a mnohým výnimkám najťažším jazykom na svete. Tento hoax však vyvrátil slovenský Jazykovedný ôstav Ľ. Štúra. Hoci slovenčina nepochybne je ťažším jazykom a jeho dokonalé ovládnutie je mnohokrát náročné aj pre samotných Slovákov, existujú oveľa ťažšie jazyky. 🙂

Zdroj: list25

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov