TOP 10

Muzikantské venovania v sprievode krehkých tónov vyznania


videní: 4.2K

Poznáš ten pocit, keď si na koncerte svojej obľúbenej kapely a tvoju najobľúbenejšiu pieseň spevák venuje práve tebe? Nestáva sa to tak často, ako by ľudia chceli. No čo je to venovanie piesne oproti napísaniu skladby pre niekoho, koho (ne)milujeme. Mnoho muzikantov svoje piesne  venovalo osobám, ktoré pre nich v živote čosi znamenali.  Čo znamenajú tieto piesne pre teba?

 

Jimi Hendrix Experience – Hey Joe

Gitarista, ktorého netreba nijak zvlášť predstavovať. Hendrix sa v rockových kruhoch považuje za jedného z najtalentovanejších a najvplyvnejších gitaristov vôbec. Aj napriek jeho krátkemu životu (zomrel vo veku 27 rokov) navždy zmenil pohľad na rockovú muziku. Medzi jeho fenomenálne kúsky, ktoré vyvádzal na pódiu, patrili napríklad hranie na gitare so zubami či hra s gitarou za hlavou.

 

Eric Clapton – Layla

Pravdepodobne najlepší bluesový gitarista, ktorý kedy kráčal po tejto planéte. Už veľmi skoro po jeho premiére na pódiách sa v uliciach začali objavovať nastriekané nápisy „Clapton je boh“. No osud nebol milostivý ani k tomuto muzikantovi. Jednu zo svojich piesní, Tears in Heaven, zložil potom, čo mu zomrel syn (vypadol z okna).

 

Chuck Berry – Johnny B. Goode

Chuck sa už ako mladý stretával s nepochopením a pohŕdavosťou. Bolo to kvôli 50. a 60. rokom slobodnej krajiny zvanej Amerika. Aj napriek zrušeniu otroctva prevládala (hlavne v južných štátoch) k ľuďom čiernej pleti neznášanlivosť a netolerancia. Tento talentovaný gitarista dokázal túto hranicu niekoľkokrát zdolať práve na svojich koncertoch. Dokázal to, o čom sa niektorým ani len nesnívalo. Svojou hudbou zrušil medzi mladými všetky predsudky. Je len škoda, že nás pred nedávnom opustil.

 

Blondie – Maria

Jeden zo súčasných i minulých symbolov punku a revolty. Legendárna kapela Blondie, ktorá svoju kariéru odštartovala v kultovom hudobnom klube CBGB. V podniku skupina koncertovala pravidelne s ďalšími menami. Boli to napríklad Ramones, Talking Heads či Dead Boys. Atmosféru piesňam dodáva dnes už uznávaná speváčka Debbie Harry, ktorá svojím zatiahnutým hlasom dokázala, že žena môže byť tvrdá, no zároveň nežná.

 

 

Misfits – Helena

Máš rád horory, no stále sa na nich dívaš medzierkou medzi prstami a čítaš len titulky? Misfits sú teda určite ta správna voľba. Žáner, ktorí svojou tvorbou propagujú, horror punk, je aj napriek morbídnosti textov melodický a ľahko zapamätateľný. Netvár sa, že si niekedy nerozmýšľal nad všelijakými nechutnosťami. Misfits sa určite zapáčia aj tebe.

 

Falco – Jeanny

Už na úvod je potrebné definovať si základné pojmy. Falco nie je ten lietajúci pes z Nekonečného príbehu (mimochodom, bol to drak). Tento unikátny rakúsky hudobník (vlastným menom Johann Hölzel) už v šiestich rokoch disponoval absolútnym hudobným sluchom. Málokto vie, že Falco začal svoju kariéru ako basový gitarista vo viedenskej punkovej kapele Drahdiwaberl. Niektorí ho dokonca označujú za prvého bieleho rapového speváka vôbec.

 

Kool & the Gang – Joanna

Kapela, ktorá si počas svojej existencie prešla viacerými žánrovými zmenami. Funk, R&B a neskôr disko. Rýchle gitarové riffy a zvonivé akordy dodávajú ich hudbe neopakovateľnú melodickosť. Ich najväčšie hity (napríklad Celebration a Fresh) určite nesmú chýbať v playliste žiadneho súčasného dídžeja.

 

Europe – Carrie

Ďalšia rocková klasika, ktorá si so svojimi piesňami našla vo svete miesto. Švédska hard rocková kapela, úspešná najmä kvôli albumu The Final Countdown, tvorila okrem tvrdých piesní aj skladby „telo na telo“. Sladké, pomalé a zamilované tóny určite nájdete aj v piesni Carrie.

 

The Police – Roxanne

Táto kapela sa do povedomia ľudí dostala predovšetkým pomocou exotických rytmov a atypického hlasu ich hlavného speváka. Tým nebol nikto iný než slávny Sting. O kapele The Police je tiež všeobecne známe, že vo svojom prejave miešala prvky niekoľkých hudobných žánrov (napríklad jazz a punk).

 

Beach Boys – Barbara Ann

Ďalšia z kapiel, ktorá bola inšpiráciou dokonca aj mnohým súčasným muzikantom. Beach Boys sa v počiatkoch svojej tvorby zameriavali na život kalifornskej mládeže. Spievali o láske, surfovaní a životnom štýle mladých. Kapela je tiež často označovaná ako jedna z najvplyvnejších amerických kapiel vôbec.

Zdroj: topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov