TOP 10

10 pesničiek, ktoré sa nachádzajú takmer v každom filme


videní: 8.0K

Každý z nás ten pocit dôverne pozná. Pozeráš film, ktorý vyzerá naozaj zaujímavo, keď to zrazu príde. Povieš si „ach, zase táto pieseň, nemohli tam dať niečo iné?“ Práve preto sme si pre teba pripravili zoznam 10 pesničiek, ktoré sa nachádzajú takmer v každom filme. Možno ich nespoznáš podľa názvu, no po prvých tónoch si uvedomíš, že si to už niekde počul. Pravdepodobne v nejakom filme. 🙂

 

10. Jimi Hendrix – All Along the Watchtower

Keď sa na scéne objaví verzia Jimiho Hendrixa Bobom Dylanom napísanej piesne, môžeš si byť istý, že sa vo filme stane niečo epické. Často sa využíva v scénach, kde postava prvýkrát experimentuje s drogami. Skladba All Along The Watchtower psychedelického rockera sa v podstate stala neoficiálnou hymnou šesťdesiatych rokov.

 

9. The Rolling Stones – Gimme Shelter

Veľká časť soundtrackov filmov Martina Scorseseho sa spolieha práve na túto skladbu, no okrem toho je „Gimme Shelter“ tiež dobrým indikátorom toho, že sa na plátne stane niečo intenzívne, ako napríklad vo filem „Po krk v extázi“, či „Mafiáni“. Rolling Stones majú toľko neuveriteľných melódií, Tento človek by si čoskoro zaslúžil dôchodok.

 

8. Katrina and the Waves – Walking on Sunshine

Začína prituhovať. Ak ti predchádzajúce dve priečky prišli pomerne neznáme, túto skladbu je asi nemožné nepoznať. Táto pieseň je najväčším hitom skupiny, no má zaručené miesto v pop kultúre. Pop rocková skladba hrá vždy tam, kde sa filmová postava cíti dobre. Najkreatívnejšie využitie skladby je pravdepodobne vo filme „Americké psycho“ počas scény, v ktorej Patrick Bateman počúva pieseň po úspešnej noci zabíjania. „Walking on Sunshine“ sa objavila v desiatkach projektov, vrátane filmov, televíznych relácií, videohier a ďalších.

 

7. George Thorogood & the Destroyers – Bad to the Bone

Táto pieseň hrá všade tam, kde na scénu prichádzajú rebeli, či už ide o muža v stredných rokoch, alebo o deti. Väčšinou sa však v tomto kontexte objavuje so sarkazmom. Niekedy sa však táto pieseň brala vážne, ako napríklad vo filme „Terminátor 2: Súdny deň“.

 

6. Lynydr Skynydr – Sweet Home Alabama

Zdá sa, že táto skladba Lynyrd Skynyrdu je jedinou južanskou melódiou, ktorú Hollywood pozná. Ak sa príbeh filmu odohráva na americkom juhu, je viac než pravdepodobné, že zaznie práve táto pieseň. „Sweet Home Alabama“ sa často používa ako stereotyp, no jej dve najlepšie využitia boli v scénach filmov  „Con Air“ a  „8. míľa“, kde ju filmári použili v ironickom kontexte.

5. Carl Douglas – Kung fu fighting

Táto skladba indikuje, že sa na scéne objavia „šialené boje“. Samozrejme, s dávkou sarkazmu. To znamená, že ak vo filme zaznie táto pieseň, pravdepodobne žiadna postava neovláda kung fu alebo akékoľvek iné bojové umenie. Avšak nejakým zázrakom sa im vždy podarí vyhrať nad zlým súperom. Hoci sa skladba v čase jej vydania zdala ako riadna prča, v súčasnosti skôr lezie na nervy.

 

4. Bee Gees – Stayin‘ Alive

Pieseň pôvodne vytvorená pre soundtracku filmu „Horúčka sobotňajšej noci“ prerástla svoje ambície. Samozrejme, keď starší ľudia začujú Bee Gees, okamžite sa im pred očami zjaví John Travolta kráčajúci po chodníku. Avšak okrem toho bola „Stayin‘ Alive“ vyžitá v množstve ďalších filmov. Nedá sa uprieť, že má skladba skvelú atmosféru, ale je keď ju raz začuješ, je veľmi ťažké ju dostať z hlavy.

 

3. Judy Garland – Somewhere Over The Rainbow

Filmoví tvorcovia „Čarodejníka z krajiny Oz“ pravdepodobne ani v tých najtajnejších snoch nedúfali, že sa táto pieseň stanetakým výnimočným kultúrnym fenoménom. Nemožno popierať, že balada bola krásnym prírastkom hudobnej fantázie tej doby, ale v súčasnosti je používaná príliš často na to, aby publikum precítilo nostalgiu. „Somewhere Over the Rainbow“ sa objavilo v stovkách projektv.Používa sa na vyjadrenie emotívnych okamihov.

 

2. Louis Armstrong – What A Wonderful World

Ak si filmár a chceš divákov rozplakať, potom by si mal siahnuť po tejto skladbe, ktorú. Zakaždým, keď hrá „What a Wonderful World“, znamená to, že sa stalo niečo hrozné, ale napriek tomu by sme nemali strácať vieru v ľudstvo. Alebo sa práve stalo niečo skutočne krásne. Tak či onak, tradičná populárna melódia Louisa Armstronga sa stala príliš emocionálne manipulatívnou a jej zaradenie do soundtracku filmu sa teda míňa účinku.

 

1. Steppenwolf – Born to be Wild

V tejto piesni takmer môžeš počuť zavýjanie starého choppera. Pôvodne a majstrovsky použitá skladba vo filme „Bezstarostná jazda“, hardrocková klasika naozaj zachytila duch americkej kultúry a snahu o slobodu. Avšak zábavný priemysel zlikvidoval tieto pozitívne konotácie s piesňou skupiny Steppenwolf tým, že ju zaradil do stovky ďalších inscenácií. Aj keď sa to objavuje aj vo filmoch, ktoré sa týkajú zvierat, „Born to Wild“ je príliš často používaná ako klišé, aby poukázala na niekoho, kto sa cíti byť oslobodený.

Zdroj: WatchMojo / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov