Video

Na prvý jarný zjazd sa prišli pozrieť skutočne všetci. Dvoch českých cyklistov vydesili medvede v obecenstve na Malinom Brde

stretnutie s medveďom

videní: 15.1K

Tomtu sa povie skutočný adrenalín. Počas cyklistiky dvojica turistov zažila viac vzrušenia, než by si pôvodne predstavovala. Pomerne pokojné dopoludnie im okorenilo blízke stretnutie s medveďom v bike parku na Malinom Brde.

Blízke stretnutie s medveďom

Video na portál YouTube zavesil Dušan Vinžík, ktorého kamera na prilbe celý incident zachytila. Video sa okamžite dostalo medzi najpozeranejšie na slovenskom YouTube – len za 1 deň od zverejnenia dosiahlo takmer 1,3 milióna zhliadnutí.

K nečakanému stretnutiu s týmto typickým slovenským zvieraťom došlo približne o jedenástej hodine počas jednej z dopoludňajších jázd, ako informuje portál Doba. Údajne ide o prvé podobné stretnutie s medveďom v ružomberskom bike parku. Ťažko povedať, kto bol viac vystrašený – či českí cyklisti, alebo sám medveď.

 

Ako reagovať na stretnutie s medveďom?

Medveď hnedý je najrozšírenejším druhom medveďa na svete. Na Slovensku je jeho výskyt potvrdený na približne 32,7 percentách územia, čo rozhodne nie je málo. Hoci medveď hnedý nie je najväčšou a ani najagresívnejšou medveďovitou šelmou, jeho rozmery (výška 2 – 3 metre, váha až 350 kilogramov) a sila z neho oprávnene robia nebezpečnú šelmu. Najnebezpečnejšie sú, samozrejme, samice s mláďatami.

stretnutie s medveďom

Keďže medveďov je na Slovensku každým rokom viac – v roku 2016 dokonca rekordný počet 1200 kusov, oproti 120 kusom v období pred prvou svetovou vojnou – je dôležité vedieť, ako sa správať pri stretnutí s touto šelmou. K stretnutiu s medveďom pritom nemusí dôjsť len v lese – výnimkou nie sú prípady, kedy zvieratá v honbe za potravou “navštívili” obývané územia.

Organizácia Sloboda zvierat na svojej webovej stránke rozoberá túto problematiku pomerne detailne. Medveď prítomnosť človeka nevyhľadáva a vďaka svojmu čuchu sa mu vo väčšine prípadov dokáže úspešne vyhnúť ešte pred tým, ako si ho človek vôbec dokáže všimnúť. Avšak. čo ak narazíš na zraneného jedinca; takzvaného “kontajnerového medveďa”, ktorý stratil plachosť alebo na spomínané medvedice s mláďatami?

Ak je medveď pomerne ďaleko a nepribližuje sa tvojím smerom, môžeš ho potichu sledovať, nehrozí ti žiadne nebezpečenstvo. Ak sa však približuje tvojím smerom, je na čase konať – pokiaľ je pomerne ďaleko, ideálne je potichu a pokojne odísť. Ak je však medveď blízko, je potrebné ho na seba upozorniť pokojným hlasom. Medveďovi nikdy nesmieš pozerať do očí – bude to totiž brať ako výzvu. Podľa Slobody zvierat je najlepšie tváriť sa, že medveďa nevidíš, no pritom nenápadne sleduj jeho správanie.

stretnutie s medveďom

Kričať na medveďa a utekať pred ním je vhodné len v skutočne život ohrozujúcich situáciách – ak beží tvojím smerom a nevie o tebe, vtedy je na mieste zakričať. Utekaj len vtedy, ak je medveď zahnaný do kúta a nemá kam ujsť – vytvoríš mu tak priestor, aby sa mohol od teba vzdialiť.

Posledným a najvážnejším scenárom je útok medveďa. Vtedy je podľa odborníkov najlepšie hrať “mŕtveho chrobáka” – ľahnúť si na zem a nehýbať sa. Medveď tak pochopí, že preňho nepredstavuješ hrozbu. Samozrejme, je nutné chrániť si najdôležitejšie časti tela, a teda krk a hlavu.

Jednou z možností je aj sprej proti medveďom, ktorý obsahuje dráždivú látku – olej z červenej papriky. Ten by mal byť účinný na 5 až 6 metrov a mal by medveďa odstaviť na potrebný čas, aby si sa stihol dostať do bezpečia.

Zaujímavosť na záver

Vedel si, že názov “Malinô Brdo” vznikol omylom kartografov v roku 1913? Tí skomolili pôvodný názov vrchu pri Ružomberku Malinné a spojili ho so susedným vrchom s názvom Brdo. V súčasnosti však oblasti takmer nikto nepovie inak ako Malinô Brdo, hoci v úradnej komunikácii vrch figuruje pod pôvodným názvom Malinné.

Potrápiť môže aj skloňovanie nárečového názvu Malinô Brdo, no je to oveľa jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá. Prvá časť názvu sa skloňuje podľa vzoru prídavného mena pekný, Brdo zase podľa vzoru podstatného mena mesto.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov