Zaujímavosti

Psy, ktorých úlohou je strážiť Biely dom, sú pôvodom z Českej republiky


videní: 20.7K

Belgický ovčiak Malinois sa čoraz viac teší väčšej a väčšej pozornosti. Tieto psy si svojimi výkonmi získavajú čoraz väčšiu obľubu. A tak pomaly, ale iste, stavajú svojho “konkurenta” nemeckého ovčiaka do tieňa.

Malinois začína získavať prívlastok ako najčastejšie používané plemeno psa v radoch polície. Malinois má vynikajúcu úroveň inteligencie. Sú často používané vo vzdelávacích programoch pre hliadkovú činnosť. Kombinácia týchto dvoch základných schopností Malinoisa robí vynikajúcim policajným psom.

 

Čo vieme o Belgickom ovčiakovi – Malinois?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Malinois je veľmi aktívny, pracovitý a priateľský pes. Zvyčajne miluje hru s loptou. Tieto vlastnosti z neho robia ideálneho policajného psa. Pre svoju vysokú energickú úroveň sú tieto psy vždy pripravené pracovať a navyše samé chcú byť trénované.

Samotné plemeno belgický ovčiak vzniklo v Belgicku, kde bolo veľa ovčiarskych (pastierskych) psov s rôznymi sfarbeniami  a dĺžkou srsti. Niekoľko milovníkov psov sa rozhodlo v 19. storočí spraviť “poriadok” – a tak rozdelili plemeno belgický ovčiak na štyri typy: Laekenois, Groenendael, Tervueren a Malinois. Malinois získal svoj názov po meste Mechelen.


Ak sa zameriame len na Malinoisa, ide o veľmi vitálneho a neunaviteľného psa. Je aktívny, energický, vždy sa na svoju prácu plne sústredí. Jeho bleskové a razantné reakcie mu dávajú výhodu vo všestrannom výcviku a to predovšetkým oproti pomalejšiemu Nemeckému ovčiakovi.

 

Belgický ovčiak Malinois ako dokonalý policajný pes

Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

 

Malinois bol pôvodne vyšľachtený ako ovčiarsky pes a jeho úlohou bolo sledovanie a pasenie oviec. Všeobecne platí, že Malinois môže zastávať rôzne úlohy, avšak čoraz viac je používaný ako policajný pes.

Policajné psy by mali mať vynikajúci nos a horlivý intelekt, pretože polícia často hľadá drogy, lieky, bomby, zbrane… Navyše, policajný pes by mal byť lojálny a ochotný chrániť svojho pána bez ohľadu na to, čo sa deje.

Malinois má všetky vyššie spomenuté vlastnosti. Zároveň upozorňuje na okolie, čo je tiež dôvod, prečo je Malinois úžasným policajným psom.

Foto:Wikimedia Commons

Foto:Wikimedia Commons

Maliois je často používaný pri policajtoch, ktorí pracujú na letiskách, železničných staniciach, v metre, pretože má dokonalú schopnosť rozlišovať pach. Jeho ostrý nos je schopný nájsť drogy a bomby, ak je na to cvičený. Dokáže ľahko čuchať a identifikovať pach a touto svojou schopnosťou robí veľkú prácu.

Ďalším dôvodom, prečo sa Malinois používa ako policajný pes, je ten, že má ochranný inštinkt. Psy tohto plemena sú veľmi lojálne k svojim pánom a akonáhle je vytvorená väzba medzi psom a psovodom, bude svojho majiteľa chrániť. O Malinoisoch sa hovorí, že obyčajne nie sú agresívne, ale môžu sa vytrénovať na chránenie svojho majiteľa.

 

 

Malinois – ideálny pre prácu polície

Malinois je veľmi pozorný, čo je ďalší dôvod, prečo je ideálny pre prácu polície. Zároveň vie rýchlo reagovať na vzniknuté situácie. V skutočnosti Malionis reaguje ešte rýchlejšie, ako nemecký ovčiak v situáciách, ktoré sa často vyskytujú v oblasti presadzovania práva. Dá sa teda povedať, že v niektorých situáciach predčí nemeckého ovčiaka. Malinois na rozdiel od nemeckého ovčiaka “likviduje” narušiteľa iným spôsobom. Kým nemecký ovčiak ťahá za rukáv, Malinois napáda razantne a trhá zubami.

 

 

 

Prečo práve Malinois?

Túto otázku si položil portál ceskatelevize.cz a hľadal odpoveď: Plemeno belgický ovčiak Malinois je pre služobné účely úplne ideálne, a to z niekoľkých dôvodov. Podľa bezpečnostných expertov sú ideálnou kombináciou ostrých zmyslov, odolnosti, rýchlosti, sily, odvahy, inteligencie a schopnosti adaptovať sa na prakticky akékoľvek klimatické podmienky.

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Donedávna bolo najrozšírenejším služobným plemenom nemecký ovčiak, no vlastnosti Malinoisa vynikli. Nemecký ovčiak má problém s dlhšou srsťou. Tá spôsobuje, že v teplejšej klíme je menej výkonný. U služobného psa, ktorý musí cestovať po celom svete, je to problém.

 

Malinois stráži i Biely dom

Psy z Českej republiky strážia sídlo amerického prezidenta – Biely dom. Americká tajná služba “zamestnáva” niekoľko desiatok psov a niektoré psy pochádzajú z európskych krajín, napr. z Holandska a Českej republiky.

České psy v tajnej službe

Úlohu strážiť amerického prezidenta má Tajná služba (federálna agentúra Secret Service). V jej službách sú väčšinou psy plemena belgický ovčiak – Malinois. Ceskatelevize.cz cituje americkú kynologičku a spisovateľku Mariu Goodavageovú, ktorá tvrdí, že “tieto psy, rovnako ako väčšina vojenských psov, sa narodia a niekoľko rokov žijú v európskych krajinách, napríklad v Holandsku alebo Českej republike”.

Českú televíziu zaujímalo, odkiaľ má tieto informácie a dostala odpoveď:

“Ľudia z Tajnej služby a armády, s ktorými som hovorila, hovoria, že vaša krajina je skvelé miesto, kde sa dajú také psy zaobstarať. Tajná služba si ale psov z ČR nekupuje priamo – má amerického dodávateľa, spoločnosť Vohne Liche Kennels, ktorá pre nich psy dováža z Európy. Má v Európe tiež vlastné stanice, kde psy pripravuje.”

Česká republika má v Spojených štátoch, čo sa týka služobných plemien, špičkovú povesť – a je dokonca kľúčovým dodávateľom pre Tajnú službu, tvrdí ďalej Goodavageová.

Na záver niekoľko zaujímavostí o tomto plemene:

 

Malinois v tíme, ktorý zlikvidoval Usámu bin Ládina

Malinois bol v tíme, ktorý zlikvidoval Usámu bin Ládina, ako informoval denník NY Times. Identita psa bola odtajnená v auguste 2011. Pes sa volal Cairo. Cairova úloha počas operácie bola pátrať po výbušninách, odhaliť bomby a pasce a tiež prípadné osoby za tajnými dverami alebo v úkrytoch. Cairo bol na túto akciu vybavený nepriestrelnou vestou.

 

Najslávnejší prípad Tajnej služby

O väčšine prípadov operácií tajných služieb sa verejnosť nedozvie. Avšak táto z októbra 2014 sa na verejnosť dostala. Cez plot Bieleho domu preliezol 23-ročný Dominic Adesanya a rozbehol sa dovnútra. Dva belgické ovčiaky Malinois Jordan a Hurricane ho ale po pár metroch strhli k zemi. Hoci narušiteľ psov ľahko zranil, dvojica “psích strážcov” ho pohrýzla a udržala pri zemi.

 

Zdroj: policedogscentre, belgian-malinois-dog-breed-store, wikipediaceskatelevize.cz,

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov