Zaujímavosti

10 krajín s najrýchlejším internetom


videní: 6.6K

Celosvetovo je priemerná rýchlosť internetu približne na úrovni 6,3 mb/s. Táto rýchlosť sa odvoláva na to koľko miliónov bitov dát sa môže pohybovať behom jednej sekuny. Rýchlosť 6,3 mb/s je dostatočne rýchla na posielanie emailov, sledovanie filmov v HD kvalite a sťahovanie. No pri porovnaní s ostatnými krajinami je však toto pripojenie pomalé.

Internetový provider Akam Technologies, ktorý poskytuje internet v Massachusetts sa zaoberá rýchlosťami internetu v jednotlivých krajinách na svete. Každý štvrtok teda vydávajú rebríček krajín zoradených podľa rýchlosti internetového pripojenia.

Tu je 10 tých s najväčšou rýchlosťou:

10. Fínsko

Ľudia vo Fínsku sa na internet pripájajú priemernou rýchlosťou 17,7 Mb/s. V roku 2010 ministerstvo dopravy a komunikácií poskytlo všetkým fínskym občanom možnosť pripojenia k internetu s rýchlosťou aspoň 1 Mb/s. V praxi to znamená že si dokážu pozrieť web, emaily ale aj video na youtube vo veľmi slabej kvalite.

9. Česko

Priemerná rýchlosť je 17,8 Mb/s, v priemere je to nárast o 31% oproti minulému roku. Táto rýchlosť je plne postačujúca na sledovanie HD filmov bez oneskorenia, sťahovania väčších súborov.

8. Holandsko

Ich priemerná rýchlosť pripojenia k internetu je 17,9 Mb/s. Krajina sa môže pochváliť aj najvyšším percentom domácnosti, ktoré využívajú internet v Európe.

7. Japonsko

Na pripojenie k internetu využívajú najmä vysokorýchlostné optické pripojenie. Ich priemerná rýchlosť je 18,2 Mb/s. Inými slovami, viacero ľudí v domácnosti môže sledovať Netflix, hrať videohry a prehliadať web na rôznych zariadeniach, to súčasne a bez obmedzení. Japonsko je jedným z niekoľkých krajín ktoré pracujú na super rýchlom 100Gb internete.

6. Lotyšsko

Lotyšská priemerná rýchlosť internetu je 18,3 Mb/s, čo je takmer trikrát rýchlejšie ako je celosvetový priemer.

5. Švajčiarsko

Priemerná rýchlosť internetu vo Švajčiarsku je 18,7 Mb/s, 25% nárast oproti minulému roku.

4. Hong Kong

Hong Kong bol prvou krajinou na svete, ktorá dosiahla pripojenie 60 Mb/s. Dnes jeho obyvatelia majú priemernú rýchlosť internetu 19,9 Mb/s.

3. Švédsko

Priemerná rýchlosť 20,6 Mb/s. To znamená že väčšina ľudí zaznamenáva len zriedka problémy s rýchlosťou pripojenia a to aj vtedy ak majú aplikácie ktoré zaberajú veľkú šírku pasma. V krajine je 32% nárast rýchlosti pripojenia od minulého roka.

2. Nórsko

Rýchlosť sa zastavila na úrovni 21,3 Mb/s. Nórsko zaznamenalo najväčší nárast (68%) od minulého roka v porovnaní s ostatnými krajinami v našom rebríčku. Pri tejto rýchlosti počítač mohol stiahnuť alebo nahrať asi 5 vysoko kvalitných fotografií za jedinú sekundu.

1. Južná Kórea

Ľudia v Južnej Kórei momentálne využívajú ten najrýchlejší internet na svete. Priemerná rýchlosť meria 29 Mb/s, čo je 4,6 krát rýchlejšie ako je celosvetový priemer. To znamená že ak film v HD kvalite ma 5000 megabajtov, tak pri tejto rýchlosti ho počítač dokáže stiahnuť približne za dve a pol minúty. Aj keď 80% domácnosti v Južnej Kórei má prístup k najrýchlejšiemu internetu, obmedzuje ich intenzívna cenzúra internetu.

Zdroj: www.techinsider.io

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov