videní: 1.7K
4. Listová zelenina – umývať
Listová zelenina by sa mala umývať v niekoľkých krokoch. Najprv ju treba umyť v studenej vode, aby sa odstránili všetky viditeľné nečistoty. Potom ju namočíš do vody a počkáš, kým sa nečistoty usadia na dne. Listovú zeleninu umývaj tesne pred varením.
TIP: Ak chceš listovú zeleninu dôkladnejšie umyť, pridaj do vody pri namáčaní aj trocha octu alebo sódy.
3. Orechy – umývať
Sušené ovocie a orechy by si mal umývať a v niektorých prípadoch dokonca aj namočiť pred samotným varením. Pomohlo by, ak by si to robil s orechmi v škrupine. Často sa skladujú vo vreciach a potom sa vkladajú do jednotlivých balíkov. V nich sú orechy a sušené ovocie posypané špeciálnymi chemikáliami, ktoré zabraňujú vzniku plesní.
TIP: Orechy je možné namočiť cez noc.
2. Mušle – umývať
Mušle môžeš kúpiť chladené alebo mrazené. V oboch prípadoch by si ich mal umyť. Nie je to o vírusoch a batériách: je to len o tom, že môžu obsahovať zvyšky škrupín, ktoré môžu poškodiť tvoje zuby alebo ústa.
TIP: Jedz len mušle, ktoré sa otvoria po 5-7 minútach tepelnej úpravy.
1. Zelenina v konzerve – umývať
Málokto to vie, ale hrášok a kukurica v konzerve by sa pred varením mali umyť. Ide o to, že obsahujú produkt s príliš veľkým množstvom soli a škrobu. Umývaním sa zbavíš aj chuti železa.
TIP: Tekutinu z plechovky nemusíš vyhadzovať – môžeš ju použiť pri varení niečoho iného.
BONUS: Umytie plechovky
Plechovky sú skladované v skladoch bez akéhokoľvek ďalšieho balenia. To je dôvod, prečo sú na nich nečistoty a prach. Pred otvorením plechovky je tak lepšie, ak jej vrch vyčistíš. Ak tak nespravíš, môžeš kontaminovať potraviny vo vnútri.
Zdroj: Brightside| topdesat
