Zaujímavosti

9 faktov o planéte Zem, ktoré nás v škole nenaučili

zem

videní: 8.0K

Pokiaľ ide o našu domovskú planétu Zem, považujeme ju za relatívne preskúmanú a zdá sa, že nás nič nedokáže prekvapiť. No opak je pravdou. 

Tak napríklad Zem často voláme “modrá planéta”, no vedci v skutočnosti tvrdia, že nie vždy bola naša planéta modrá. Navyše, mesiac nie je jediným satelitom Zeme. Existuje oveľa viac zaujímavostí, ktoré o našej domovskej planéte nevieme. Práve preto sa to pokusíme napraviť postredníctvom tohto článku.

1. Mesiac bol súčasťou Zeme

Large Asteroid closing in on Earth

Vedci predpokladajú, že náš Mesiac vznikol v dôsledku zrážky našej planéty s ďalším veľkým objektom. Kolízia viedla k odtrhnutiu malého kusu Zeme, ktorý sa neskôr stal jej satelitom.

2. Magnetické pole Zeme sa mení

o_planete_zem_2

Sme zvyknutí vnímať magnetické pole zeme ako konštantné. To ale, samozrejme, nie je pravda. Magnetické pole sa neustále mení. Podľa vedeckého výskumu sa pole od 19. storočia presunulo približne o takmer 1000 kilometrov a jeho centrum na južnej pologuli sa teraz nachádza nad Južným oceánom. Rok za rokom sa rýchlosť pohybu magnetického poľa zvyšuje, až kým nedosiahne svoj vrchol. Potom sa pohyb opäť spomalí.

3. Podivná gravitácia

Astronaut in outer space against the backdrop of the planet earth. Elements of this image furnished by NASA.

Vzhľadom na to, že Zem nie je dokonale guľatá, jej hmotnosť je rozložená nerovnomerne. Rozdiel v jej hmotnosti spôsobuje kolísanie gravitácie na rôznych miestach na Zemi. Jednou z týchto anomálií je Hudson Bay v Kanade. Gravitácia je tam nižšia než na iných miestach.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov