Tipy a triky

Psychologické fakty, o ktorých si zrejme nikdy nepočul

fakty

videní: 5.5K

Zrejme si si ani nevšimol, že často otváraš druhým ľuďom dvere, prípadne, že na celom voľnom parkovisku zaparkuješ práve pri tom jednom aute, ktoré tam stojí dlhšiu dobu. Všetko sú to veci, ktoré robíme podvedome a ani si ich neuvedomujeme. Tieto a mnohé ďalšie psychologické fakty ti dnes ukážeme z akéhosi vedeckého pohľadu.

 

 

Psychologické fakty, o ktorých si zrejme nikdy nepočul:

Šoférovanie v cudzom prostredí = stíšenie rádia

Predstav si, že ideš na dôležité stretnutie (pracovný pohovor) v neznámom meste. Je veľmi pravdepodobné, že prestaneš komunikovať so svojimi spolucestujúcimi a zároveň stíšiš rádio – respektíve ho úplne vypneš. To všetko len preto, aby si sa dokázal poriadne sústrediť na cestu. Profesori z univerzity Johna Hopkinsa dokázali, že vo chvíľach, keď sa venujeme počúvaniu, sme si menej vedomí vizuálnych informácií, ktoré získava náš mozog. To je dôvod, prečo veľmi často potrebujeme ticho a pokoj pri riadení automobilu. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky a tie je počuť na metre ďaleko 🙂

Pri rozhovore gestikulujeme

Ak pri rozhovore nepoužívame naše ruky na niečo zmyselné, väčšinou s nimi začneme aktívne gestikulovať. A je to celkom normálne! Profesor Andrew Bass z Cornellskej univerzity zistil, že náš inštinkt gestikulácie , je súčasťou nášho vývoja. Vedci totižto zistili, že takúto gestikuláciu používajú aj vtáky a cicavce (vrátane ľudí). Pochádza zo zadnej časti mozgu a preto spojenie reči s gestikuláciou má evolučný pôvod.

 

 

Preferujeme parkovanie v blízkosti iného automobilu

Toto správanie vysvetľuje skutočnosť, že ľudia sú spoločenské bytosti. Často nasledujeme dav a to je dôvod, prečo zaparkujeme aj na prázdnom parkovisku v blízkosti iného automobilu. Rob Henderson, výskumný asistent na Yale University analyzoval výskum na túto tému a našrtol niekoľko dôvodov, prečo sa takto ľudia správajú.

Jedným z nich je to, že počet produktov a služieb v našom okolí rastie rýchlo. Nemáme dostatok času na otestovanie všetkých noviniek. Preto používame veci, ktoré sme väčšinou už vyskúšali. To je tiež dôvod, prečo v reklamách veľmi často počujeme, že tento výrobok odporúča 9 z 10 odborníkov. Takto sa nás snažia vyzývať, aby sme nasledovali dav.

Muži nepoužívajú 2 susedné pisoáre

Verejné toalety nie sú veľmi príjemným miestom, aj keď sú úplne čisté. Ide o to, že osobný priestor a dôvernosť sú pre nás všetkých veľmi dôležitými faktormi. Existujú však aj výnimky ako nehanbliví ľudia a podobne. Väčšina z nás by však nechcela používať toaletu pod očividným pohľadom niekoho cudzieho. To je dôvod, prečo muži dávajú prednosť používaniu pisoárov umiestnených v určitej vzdialenosti od seba.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov