videní: 5.8K
Mnoho z nás berie za samozrejmosť, keď pri varení potraviny dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Boli sme k tomu vedení od mala a máme pocit väčšej čistoty a kvality.
Niektorí ľudia si myslia, že kuchyňa by mala byť dokonale čistá. Riad by sa mal umývať dôkladne s tým určite budeme súhlasiť všetci. Ovocie, zelenina a mäso by sa pred varením malo dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Myslíš si, že je to správne? Niektoré potraviny, vrátane zeleniny, by sa však nemali umývať. Rozhodli sme sa zistiť, ktoré potraviny by sme umývať mali a ktoré zasa nie. A v bonusovej časti si vysvetlíme, prečo by si mal plechovky od nápojov umyť predtým, ako sa z nich napiješ.
9. Neumývaj vajcia
Vajcia by si mal umyť tesne pred varením, ale ak ich budeš používať neskôr, nerob to. Platí to pre domáce vajcia ale aj pre tie zo supermarketu. Takto sa totižto lepšie skladujú. Neumyté vajcia sa môžu skladovať pri izbovej teplote niekoľko týždňov, no umyté musíš dať rovno do chladničky.
TIP: Vajcia môžu byť skladované dlhšie, ak sú marinované. V chladničke ich môžeš skladovať až 4 týždne.
8. Neumývaj surové mäso
Naše mamy a staré mamy nás učili umývať surové mäso. V minulosti sa mäso často kupovalo od druhých ľudí, takže tam mohli byť nečistoty, piesok a tráva. Mäso dnes nakupujeme z obchodov a fariem, kde sa vždy dodržiavajú prísne pravidlá a pri výrobe sa umýva hydina, bravčové a rovnako aj hovädzie mäso.
Ďalším dôvodom, prečo neumývať mäso je ten, že pri umývaní sa baktérie žijúce na povrchu mäsa môžu dostať na tvoje ruky a z nich na všetko v kuchyni.
TIP: Všetky nože a dosky na krájanie, ktoré prišli do kontaktu so surovým mäsom na konci dôkladne očisti.
