TOP 10

TOP10: Najväčšie zlyhania miliardárov v dejinách

zlyhania

videní: 3.6K

5. Elizabeth Holmes

vanityfair.com

Elizabeth Holmes založila startup spoločnosti Theranos. Tvrdila, že spoločnosť vynašla prístroj, ktorý dokáže diagnostikovať mnohé choroby iba z jedinej kvapky krvi. Jej najvyšší majetok sa odhadoval na úrovni 4,5 miliardy dolárov. V roku 2016 však Forbes znížil jej odhadovaný majetok na nulu. To všetko nasledovalo potom, čo sa ukázalo, že táto technológia na diagnostiku chorôb je nespoľahlivá. Elizabeth Holmes tak čelila vyšetrovaniu zo strany federálnych agentúr. V roku 2018 ju obvinili z podvodu.

Elizabeth Holmes sa pred súd postavila v roku 2021. Počas procesu sa snažila zbaviť obvinení a hodiť vinu na svojho bývalého priateľa. Porota však rozhodla aj napriek jej tehotenstvu, že je vinná a dostala tak viac ako 11 rokov väzenia. Súd uznal vinným aj jej priateľa ktorému hrozí až 20 rokov väzenia za podvod a sprisahanie.

6. Eike Batista

ft.com

Eike Batista pochádza z Brazílie a obchodoval s ropou a zemným plynom. Bol motivovaný stať sa najbohatším človekom na svete. V roku 2012 mal jeho majetok hodnotu 30 miliárd dolárov a jeho akcie energetických firiem prudko rástli.

Jeho energetické impérium sa však začalo v roku 2013 rúcať. Podľa obvinení jeho spoločnosť OGX nadhodnotila svoje zásoby ropy a spoločnosť musela vyhlásiť bankrot po tom, čo nesplatila dlhopisy za 45 miliárd dolárov. Eike Batista bol v roku 2018 odsúdený na 30 rokov za úplatok vo výške 16,5 milióna dolárov pre dnes už taktiež odsúdeného guvernéra Ria De Janeiro. Za tento úplatok získal Eike Batista prístup k štátnym zákazkám. V súčasnosti Eike žije v domácom väzení.

7. Vijay Mallya

newindianexpress.com

Vijay Mallya prevádzkoval jednu z najväčších spoločností na výrobu likérov v Indii. V roku 2005 sa rozhodol vstúpiť do leteckého biznisu s leteckou spoločnosťou Kingfisher Airlines. V začiatkoch podnikania si napožičiaval viac ako 1 miliardu dolárov.

Kingfisher Airlines bol druhým najväčším vnútroštátnym prepravcom v Indii. V roku 2012 sa však spoločnosť dostala do platobnej neschopnosti a zamestnanci tejto spoločnosti boli dlhšie obdobie bez výplat.

Vijay Mallya utiekol do Spojeného kráľovstva. Do dnešného dňa však nebol vydaný do Indie. Minulý rok sa však britské súdy rozhodli vyhlásiť tomuto podnikateľovi bankrot, čím sa zvýšila šanca, že sa banky v Indii dostanú späť k svojim peniazom. V roku 2007 mal jeho majetok hodnotu viac ako 1,6 miliardy dolárov

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov