Zaujímavosti

Machu Picchu: Stratené mesto Inkov. 2. časť

Machu Picchu

videní: 870

Áno, v rámci tejto série článkov sa budeme skutočne baviť o Machu Picchu, ako ste už určite predpokladali. Na majestátnom pozadí hory Huayna Picchu leží Machu Picchu, inské mesto postavené na chrbte Ánd vysoko nad údolím rieky Urubamba. Veľkoleposť stavieb naznačuje, že Machu Picchu možno bolo horským letoviskom aristokracie z hlavného inského mesta Cuzco. Je však pravdepodobné, že v ňom trvalo žili služobníci a roľníci. Poďme však pekne postupne.

Binghamova výprava narazila na Machu Picchu vlastne náhodou. Keď sa jej účastníci utáborili v kaňone pri rieke, stretli sa s roľníkom, ktorý im povedal o zvyškoch starého mesta na neďalekej hore nazývanej Machu Picchu (teda v preklade Starý vrcholec). Aj keď mu Bingham veľmi neveril, na druhý deň sa s celou výpravou i s domorodým roľníkom vybral cez džungľu smerom k hore. Po vyše 600 metrovom stúpaní našla skupina neďaleko vrcholu kamennú, niekoľko stoviek metrov širokú terasu, nad ktorou sa týčili steny z bielej žuly. Hoci boli obrastené hustou vegetáciou, účastníci výpravy si všimli dokonalé remeselné spracovanie muriva. Bingham si zapísal: „Pomaly som si uvedomoval, že stena s priľahlým polkruhovým chrámom nad jaskyňou patrí k najstarším kamenárskym dielam na svete.“ Komplex Machu Picchu je zo všetkých hľadísk mimoriadny, okrem iného aj preto, že jeho budovatelia nemali ani železné nástroje, ani ťažné zvieratá. Nedospeli ani k vynálezu kolesa.

O rok sa Bingham pod Machu Picchu vrátil, vyrúbal porast a začal s vykopávkami. Objavil niekoľkovrstvový komplex námestí, kúpeľov, nádvorí, vodných kanálov, domov, palácov a chrámov. Pri stavbe budovatelia použili obrovské dokonale opracované žulové kvádre bez použitia malty. Kvádre do seba tak presne zapadali, že sa medzi ne nedala vraziť ani čepeľ noža. Kamenári každý opracovali tak, že mal väčší počet pravouhlých hrán. Keď sa usadil do muriva, stal sa ďalším stavebným kameňom obrovskej skladačky. Táto konštrukcia podstatne zvýšila stabilitu steny. A práve stabilita hrá veľkú úlohu v tektonicky nepokojných oblastiach, ako sú Andy. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov