Zaujímavosti

5 zaujímavých vecí, ktoré si o Stonehenge pravdepodobne nevedel

5 zaujímavých vecí, ktoré si o Stonehenge pravdepodobne nevedel

videní: 1.3K

Tajomné obrazce, postavené z obrovských kameňov nazývané Stonehenge, neďaleko anglického mesta Amesbury, nás fascinujú rovnako ako v minulosti. Ich stavitelia nám však nezanechali žiadne vysvetlenie či opis a tak aj naďalej tápame, čo tieto obrazce znamenajú a na čo v minulosti slúžili. Teraz ti však prinášame 5 vecí, ktoré si o tejto pozoruhodnosti pravdepodobne nevedel.

 

1. Kto má pamiatku na svedomí?

"Stonehenge, England" (Public Domain) by momentumdashphotos

File, (Public Domain) by momentumdashphotos

Spočiatku sa vedci a amatérski bádatelia domnievali, že Stonehenge postavili Kelti. Opak je však pravdou. Kelti značne vplývali na na ranú kultúru Britských ostrovov , avšak nestalo sa tak pred 6.storočím pred našim letopočtom, kedy už megality dávno stáli.

2. Ako bol vlastne Stonehenge postavený?

Priebeh stavby Stonehenge bol podľa najnovších zistení vedcov rozdelený do troch fáz. S vykopávkami sa začalo okolo roku 1800 na čele s britským učencom menom William Cunnington. Vďaka najmodernejším technológiám dnes vieme, že celý projekt stavby megalitov bol rozdelený do troch fáz. Prví ľudia, ktorí sa na prácach podieľali, s nimi začali okolo roku 3100 pred našim letopočtom. Druhá fáza spadá do obdobia okolo roku 2900 pred našim letopočtom. Podoba, v ktorej poznáme Stonehenge dnes bola utvorená medzi rokmi 2500 až 1500 pred našim letopočtom. Nazývame ju treťou fázou.

3. Storočia trvajúca stavba

pexels-photo-415934

Najväčšie stavebné práce na „projekte“ Stonehenge boli uskutočnené práve v tretej fáze úprav. Išlo o najproduktívnejšie a najneobyčanejšie obdobia prác, ktoré trvali desaťročia. Dodnes nielen medzi turistami ale i v odbornej verejnosti vzbudzujú rešpekt a obdiv.

4. Stavebný prvok

By Frédéric Vincent - Own work, CC BY-SA 2.0, Link

Frédéric Vincent, CC BY-SA 2.0Link

Konštrukcia je postavená z kameňa zvaného sarsen. Jedná sa o druh pieskovca, ktorý je tvrdší ako žula. Úžas vzbudzuje nielen výsledok stavby, ale aj preprava kameňov zo vzdialenosti 35 kilometrov, ktorá vtedajším obyvateľom musela spôsobiť nemalé ťažkosti. Jednalo sa o 74 pieskovcových blokov o celkovej hmotnosti 25 ton.

5. Záhada?

Najnovšie prieskumy odhaľujú, že vedci si so Stonehenge budú hlavu lámať ešte zrejme dlhšiu dobu. Napriek skúmaniu územia magnetometriou (geofyzikálna výskumná metóda archeológie) a zemnou rádiolokačnou anténou, ktorými sa tím vedcov dozvedel senzačné novinky predovšetkým o ďalších zásahoch do krajiny, presný význam Stonehenge stále nemôžeme potvrdiť bez pochybností.

Zdroj:  topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov