Zaujímavosti

10 vecí, ktoré sa stanú s ľudským telom po smrti

po smrti

videní: 2.2K

Každý človek sa minimálne raz v živote zamyslel, čo sa stane po smrti. Napriek tomu, že v súčasnej dobe je medicína a veda všeobecne na najvyššej úrovni, na akej kedy bola, existujú otázky, ktoré sú stále nezodpovedané.

Smrť je jedinou vecou, ktorou si môžeme byť stopercentne istí. Teda pokiaľ nie si Turritopsis dohrnii (biologicky nesmrteľná medúza). Zomrieš ty, zomrú ľudia, ktorých miluješ, zomrie tvoj pes a taký istý osud čaká aj toho otravného kolegu, ktorého tak veľmi nenávidíš. Ako logický krok preto prichádza zmierenie sa so smrťou. A aký existuje lepší spôsob, ako poznanie, pokiaľ možno so štipkou humoru? Tu je 10 vecí, o ktorých si môžeš byť istý, že sa stanú po smrti.

1. Prdenie

ass-2908592_1280

Budeš prdieť. Veľmi. Pozrite, keď ste mŕtvi, všetko začne uvoľňovať a to umožňuje, aby sa všetky plyny – a * hem * tekutiny v čreve a močovom mechúre – uvoľnili. To nás privádza k tvrdeniu, že žiadna časť smrti a rozkladu tela nie je  pekná a úprimne povedané, prdenie je jednou z najmenej znepokojujúcich častí.

2. Stratíš vrásky

girl-454564_1280

Niektoré z tvojich vrások jednoducho zmiznú. Minimálne tie, ktoré sa tvoria pri usmievaní sa a tie na čele. Keďže po smrti už vo svaloch nie je žiadne napätie, ktoré by ich mohlo udržať namieste.

3. Môžeš sa zmeniť na mydlo

hygiene-3083261_1280

Ak budú splnené isté špecifické, no nie celkom nezvyčajné podmienky, tuk v tvojom mŕtvom tele sa môže zmeniť na mydlo v procese zvanom „zmydlovatenie“. Tuk je v skutočnosti veľmi dôležitou zložkou mydla (akýkoľvek druh tuku, počíta sa aj kokosový olej), takže to dáva zmysel…

4. Budeš stonať

the-depleted-state-of-1088745_1280

Možno tomu neveríš, ale po smrti budeš vydávať zvuk, ktorý bude pripomínať jasne počuteľné stonanie. Keď zomriete, vzduch a iné plyny začnú z tvojho tela unikať. Ak niektorý z týchto plynov prejde cez hlasivky, môže spôsobiť stonanie. Dokážeš si predstaviť, že ako patológ skúmaš mŕtve telo, keď z ničoho nič začuješ stonanie? Brrr.

5. Ak si muž, môžeš mať erekciu

 food-vegetables-cucumbers

Keď zomrieš, tvoje srdce prestane pumpovať krv. Tá sa potom usadí v najnižšom bode tvojho tela. Ak si muž a v čase smrti ležíš tvárou nadol, zvyčajne to bude tvoj penis. Takto vzniká postmortálna erekcia. Môže dokonca dôjsť k unikaniu tekutiny. Nie je to ale ejakulát.

 

6. Tehotná žena môže porodiť aj po smrti

pregnant-422982_1280

Ak tehotná žena zomrie, jej telo môže pôrodiť dieťa aj post mortem. Aj keď je to extrémne zriedkavé, ak sú prítomné správne faktory, vytvorenie intraabdominálnych plynov môže vytlačiť plod cez uvoľnený vaginálny otvor.

7. Po čase z teba nezostanú ani kosti

skull-476740_1280

Väčšina ľudí si myslí, že hoci sa telo po pomerne krátkom čase rozloží, kosti sú večné, pokiaľ nie sú rozdrvené. Nuž, nie je to celkom pravda. Aj kosti sa rozpadajú, no len veľmi pomaly. Tafonómia je veda zaoberajúca sa tým, čo sa stane s pozostatkami tvora a poskytuje naozaj dôležité poznatky pre archeológov a antropológov. Niekedy sa však kosti nerozložia, ale skamenejú.

8. Vlasy a nechty po smrti nerastú

nail-art-2688565_1280

Možno si počul, že po smrti stále rastú vlasy a nechty. Aj toto je len ďalší mýtus. Ide totiž len o obyčajný optický klam. Koža okolo nechtov sa zmršťuje a zmenšuje, čo vyzerá ako ich rast.

9. Existujú 3 fázy smrti

electrocardiogram-16948_1280

Existujú tri štádiá smrti: klinická smrť, pri ktorej prestane pracovať srdce a ty prestaneš dýchať. Z tejto fázy ešte môžeš vyviaznuť živý. Pri biologickej smrti sa zastaví elektrická aktivita v mozgu. Odtiaľ už niet cesty späť. Potom nasleduje molekulárna smrť, keď sa tvoje telo začne rozkladať.

10. Sluch ako posledný zmysel

pexels-photo-88636

Posledný zmysel, ktorý sa po smrti „vypne“, bude pravdepodobne sluch. Je to ťažké dokázať, pretože nie je možné sa to opýtať mŕtvych ľudí, ale panuje všeobecné presvedčenie, že je to tak. To znamená, že rozprávať sa so zmierajúcim môže mať skutočne zmysel a môže mu priniesť aspoň ako také utešenie počas posledných sekúnd na tomto svete.

Zdroj: List25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov