TOP 10

TOP10 tipov, ako zostať produktívny aj počas práce z domu

domu

videní: 987

Donútila ťa pandémia COVID-19 pracovať z domu? V tomto článku nájdeš niekoľko užitočných tipov, ako zostať šťastný, zdravý a zároveň produktívny aj pri práci z domu.

V tejto dobe, keď sa svet prispôsobuje koronavírusu, jednou z najväčších zmien v našich životoch môže byť nútená práca z domu. Niekedy je ale dosť ťažké zostať motivovaný, udržiavať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a napríklad taká etiketa pri video hovoroch je len jedna zo základných výziev. Tento článok je tu na to, aby sme ti pomohli. Ešte predtým, ako sa karanténa, zákaz vychádzania a dištančné opatrenia stali normou, vedci diskutovali o tom, čo práca z domu robí s tvojim duševným zdravím a produktivitou. Ako teda najlepšie prosperovať s obmedzeným pohybom?

Obleč sa do práce, aj keď máš iba videohovor alebo konferenciu

Móda teraz v skutočnosti nie je vôbec podstatná. Psychológovia ale odporúčajú, aby si sa pri videohovoroch a online konferenciách obliekol z pyžama a županu do normálneho oblečenia, ktoré nosíš do práce. Pomôže ti to naštartovať mozog a zapojiť ho do pracovného režimu. Ideálne je obliecť sa hneď ráno, aj keď máš iba home office.

TOP10 tipov, ako zostať produktívny aj počas práce z domu – 1. časť

Naplánuj si deň tak ako predtým

Rutina a štruktúra sú rozhodujúce pre to, aby si sa v karanténe alebo pri práci z domu nezbláznil. Všetko sa začína dobrým spánkom, ktorý by mal skončiť hneď, ako ti zazvoní budík. Preto ak ho ešte nemáš nastavený alebo ho ráno odkladáš o ďalších pár hodín, nerob to. Čas, ktorý máš doma sám pre seba, sa snaž využiť čo najproduktívnejšie. Najlepšie teda bude, ak si naplánuješ činnosti, ktoré chceš cez deň stihnúť. Či už ide o pracovanie, cvičenie alebo varenie, stanov si svoje priority. Nie je nič horšie, ako keď za celý deň nepohneš ani prstom. Ešte efektívnejšie riešenie je, keď si zostavíš týždenný plán úloh a nie denný.

Duševné zdravie je rovnako dôležité

Ako keby smrteľná pandémia nebola dostatočne silná na vyvolanie úzkosti a depresie, však? Výskumy naznačujú, že pracovníci, ktorí vykonávajú prácu z domu, môžu byť náchylnejší na záchvaty úzkosti alebo trpia častejšie zlým duševným zdravím. Okrem vypínania notebooku na konci dňa sa uisti, že si za ten deň spravil pre seba aj niečo príjemné. Ak pociťuješ úzkosť, choď si zacvičiť, zavolaj rodičom alebo kamarátom, prečítaj si knihu alebo si vymysli nejaké tvorivé aktivity. Okrem, toho, že zabiješ nejaký ten čas, môžeš zaspávať s dobrým pocitom na srdci.

Stanov si hranice

Fyzicky oddeliť pracovný priestor od toho intímneho je ideálne riešenie, hlavne ak máš doma deti. Aj to najkratšie rozptýlenie môže úplne zabiť celú produktivitu. Výskum na Michiganskej štátnej univerzite zistil, že už trojsekundové prerušenie môže zdvojnásobiť počet chýb , ktorých sa pri svojej práci dopustíš, ak sa tvoja pozornosť presunie na niečo iné. Nemáš deti? V tom prípade sa izoluj od druhého najväčšieho závisláka v tvojom okolí – svojho mobilu.

TOP10 tipov, ako zostať produktívny aj počas práce z domu – 1. časť

Posaď sa k oknu

Akokoľvek absurdne to môže znieť, no pomáha to. Koncept známy ako „útočisko a perspektíva“ poukazuje na to, že je pohodlnejšie sedieť chrbtom k stene a s výhľadom na dvere alebo okno.  Pri práci z domu ti pohľad na stromy alebo ona obrázok scenérie prírody môže naozaj pomôcť. Znižuje to krvný tlak a cirkuláciu stresových hormónov, čo ti v podstate zvyšuje schopnosť sústrediť sa. Ak nemáš pekný výhľad alebo si obmedzený práve na susedné okno, stačia aj rastliny či kvety, ktoré si môžeš dať na parapet.

Teplota a svetlo dokážu robiť zázraky

Do istej miery platí pravidlo, že pokiaľ máš v byte príjemnú teplotu a dostatok svetla, budeš produktívnejší. Pozor ale na to, aby práve nevhodné svetlo nevyvolalo v tebe opačný efekt. Je rozdiel medzi riadnym osvetlením a svetlom na relaxáciu. Verí sa, že chladnejšie svetlo je vo všeobecnosti lepšie pri sústredení, no neodporúča sa, aby si ho mal nad sebou po celý deň. To isté platí aj pre teplotu, hluk a prúdenie vzduchu. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov ich obmieňaj.

Dohodni si telefonát (alebo rovno aj tri)

Používaj technológie ako Skype, Slack či Zoom na to, aby si zostal v kontakte s kolegami a priateľmi. Zabrániš tak zbytočnému vypisovaniu e-mailov a nebudeš musieť každých 5 minút odbiehať k telefónu a dávať si pauzu od roboty, len preto aby si zistil, či sa tvojmu kamarátovi ten vtipný obrázok páčil. Jednoducho povedané nebudeš strácať čas zbytočným vypisovaním. Okrem toho to tiež môže zvýšiť efektívnosť vášho tímu. Kolegovia, ktorí sú pravidelne v kontakte kvôli pracovným informáciám dokážu priniesť efektívnejšie riešenie problémov. Taktiež môžete zvoliť niekoho, kto bude online schôdzku viesť a zapisovať nápady, ktoré by mohli pomôcť.

TOP10 tipov, ako zostať produktívny aj počas práce z domu – 2. časť

Cvičenie je dobré aj na prácu z domu

V roku 2019 priniesol časopis Journal of Human Sport And Exercise správu o 12-týždňovom cvičebnom programe uskutočňovanom v gréckom väzení. V súlade so všetkými existujúcimi dôkazmi sa zistilo, že zúčastnení väzni nadobudli väčší pocit sebaúcty a kvality života ako tí, ktorí sa nezúčastnili. Teraz sme v podstate všetci väzni. Rovnako ako zdravotné prínosy aj pravidelná dávka serotonínu môže zlepšiť tvoje pracovné výsledky. Teraz je ideálny čas na sledovanie videí a kombinovať rôzne tréningy kardio cvičenia s jógou.

Bojuj proti osamelosti

Pamätaj na to, že človek je spoločenské zviera. Jedným z dôvodom, prečo chodíme do práce, je aj to, že máme radi prítomnosť ostatných ľudí. Počas pandémie by nemal nikto brať pocit osamelosti na ľahkú váhu, pretože sa mu môže zhoršiť duševné aj fyzické zdravie. Zaradiť do denného program hladkanie domácich miláčikov nemusí byť na škodu, nezabúdaj však na svoju rodinu ani kolegov. Využívanie virtuálnych priestorov na stretávanie sa je naozaj dobré. Veľa času, ktorí trávime prácou, v skutočnosti nie je o práci. Sociálna interakcia je dôležitá pre každého, či už patríš medzi introvertov alebo si extrovert.

Nauč sa niečo nové

Počas pandémie zrejme veľa ľudí spomalilo, ale samo o sebe to môže vytvoriť pre teba príležitosť. Popremýšľaj, čo ďalšie by si mohol v tomto období urobiť, aby si vytvoril ďalší smer, ktorému sa môžeš v budúcnosti venovať. Možno sa naučíš programovať, možno sa začneš učiť nový jazyk, no sprav niečo pre to, aby si bol kognitívne aktívny. Tento druh „okna“ možno už v živote nezažiješ a nikdy nebudeš mať čas sa naučiť niečo, o čom si už dlho premýšľal. Jedným z najdôležitejších faktorov je odpočinok, ktorí by si si mal po získavaní nových informácií dopriať. To tvojej pamäti umožní uložiť všetko, čo si sa práve naučil.

 

Zdroj: Sciencefocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov