Zaujímavosti

Hľadá sa Enoch. 1. časť

Hľadá sa Enoch Poznávací výlet po nebesiach

videní: 4.9K

Keď sa verejnosť dozvedela o existencii Enochovej knihy, samozrejme sa s ňou chcela čo najskôr a čo najobsiahlejšie zoznámiť. Mnohí autori špekulatívnej literatúry vrátane Ericha von Dänikena jej tvrdenia už nejakým spôsobom komentovali a väčšinou sa dostali k vcelku fantastickým výkladom. Napríklad k Enochovmu výletu s mimozemšťanmi na palubu ich lode..

Títo autori sa dostali aj k záverom, že Enoch vlastne vôbec neexistoval, pretože bol len „zosobnením ľudstva pozdvihnutého náboženstvom a vedeným k vedomiu nesmrteľnosti“. Iní v ňom zase vidia židovské stelesnenie egyptského boha Herma, zakladateľa ezoterických náuk, bytosť prometheovského typu, ktorá ľuďom zvestovala božské tajomstvá. Ďalší tvrdia, že bol „duchovnou substanciou nasledujúcich Mesiášov“, akým si informačným poľom, z ktorého neskôr čerpali všetci cirkevní proroci a z ktorého sa nakoniec vykryštalizoval spasiteľ Ježiš. Pre iných zase Enoch predstavoval prvú obeť únosu do UFO. Nechýba ani názor, že bol prvým slobodomurárom. Alebo dokonca niekým úplne iným.

Ako môžete vidieť, rôzni autori svoju fantáziu nijakým spôsobom neobmedzovali – ale aby ich človek mohol brať vážne, chcelo by to podložiť svoje tvrdenia aj dôkazmi. Pri všetkých týchto tvrdeniach však boli v najlepšom prípade len úryvky originálu vytrhnuté z kontextu – a väčšinou ani to nie. Na to, aby sme to všetko mohli sami overiť, potrebujeme prečítať celého Enocha. Preklad však – a opravte nás, ak sa mýlime – v súčasnosti neexistuje. Čo sa v kníhkupectvách dá objaviť, je maximálne takzvaný Slovanský Enoch alebo Druhá kniha Enochova, čo je de facto skrátená a zjednodušená verzia pôvodného textu, ktorá vznikla v slovanskom jazykovom prostredí východnej cirkvi. Rukopis našiel profesor Sokolov v roku 1886 v archíve belehradskej verejnej knižnice a zjavne pochádzal z balkánskych pravoslávnych kláštorov. Čo je, ako si ešte ukážeme, zaujímavé aj preto, že práve v týchto kláštoroch sa zachovali taktiež ďalšie podivné legendy, ktoré západná cirkev potlačila. A to, že existujú aj nástenné maľby zobrazujúce veci, v ktorých nie je ťažké vidieť lietajúce stroje a iné pre stredovek nezvyčajné veci, ani nejdeme komentovať. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov