Zaujímavosti

Najväčšie sopky na svete sú sotva viditeľné

sopky

videní: 1.3K

Dva malé ostrovy, ktoré vykukujú nad vlnami v strednom severnom Tichom oceáne, sú iba špičkami najväčšieho vulkánu na svete. Sopky sa ukrývajú pod hladinou.

Pūhāhonu je havajský výraz pre korytnačku vyskakujúcu z vody, ktorá leží asi 1100 kilometrov severozápadne od Honolulu. Je to sopka so širokou kupolou, ktorá sa týči asi 4500 metrov od morského dna a je zložená s jediného zdroja roztavenej horniny. V tomto článku sa ale pozrieme aj na ďalšie sopky, ktoré sú výnimočné.

Najväčšie sopky na svete sú sotva viditeľné

Pūhāhon

Vedci podľa sonarových prieskumov odhadujú, že Pūhāhon obsahuje približne 150 tisíc kubických kilometrov skaly. Ale iba jedna tretina toto objemu je vystavená nad morským dnom. Zvyšok je pochovaný pod kruhom trosiek, zlomených koralov a iného materiálu, ktorý erodoval z vrcholu. Vedci poznamenávajú, že sopka Pūhāhon je taká ťažká, že spôsobila, že zemská kôra v okolí po stovky milióny rokov stále klesá o stovky metrov.

Najväčšie sopky na svete sú sotva viditeľné

Mauna Loa

Od morského dna po vrchol  je Mauna Loa na Havajskom veľkom ostrove najvyššia sopka na Zemi. Štúdia z roku 2013 odhaduje objem Mauna Loa na 83 000 kubických kilometrov. Sopka je v súčasnosti intenzívne monitorovaná Havajským vulkanologickým observatóriom (HVO – Hawaiian Volcanologic Observatory). Na svahoch sopky sa nachádzajú aj observatóriá na pozorovanie atmosféry, konkrétne merania obsahu CO2 v atmosfére.

Najväčšie sopky na svete sú sotva viditeľné

Mauna Kea

Najvyššia sopka na planéte je ale jej susedka Mauna Kea. Jej vrchol má nadmorskú výšku 4205 m. n. m.m, no základňa sopky je asi 6000 metrov pod hladinou mora. V skutočnosti ide aj o najvyššiu horu na svete. Atmosféra nad horou je extrémne suchá a takmer bez mrakov. Vďaka tomu je ideálnym miestom pre observatórium. A okrem iného je tu aj celosezónna zima, takže lyžovanie na Havaji nie je až také tabu.

Najväčšie sopky na svete sú sotva viditeľné

Masív Tamu

Masív Tamu, 4 kilometre vysoký vulkanický útvar s veľkosťou britských ostrovov na morskom dne východne od Japonska, obsahuje takmer 7 miliónov kubických kilometrov materiálu. Tamu sa tak môže porovnávať i s najväčšou známou sopkou v slnečnej sústave, ktorou je Olympus Mons na planéte Mars. Hoci s viac ako 20 kilometrami je oveľa vyššia, zaberá plochu porovnateľnú s vulkánom Tamu.

 

Zdroj: sciencemag topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov